Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 28.04.2017

  Минимално инвазивна процедура за директен коронарен артериален байпас бе приложена за първи път във Варна

  В УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за първи път в България при двама пациента бе приложен подхода на минимално инвазивен директен коронарен артериален байпас. Интервенциите бяха извършени съвместно от д-р Йено Сзолноки – ръководител на Клиниката по сърдечна, съдова и гръдна хирургия към Военно-медицинския институт в Будапеща и екипа на клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с ръководител доц. д-р Пламен Панайотов.

   

  Минимално инвазивният директен коронарен артериален байпас (MIDCAB) е съвременна хирургична процедура за поставяне на байпас на сърцето. Интервенцията се извършва при биещо сърце и не е необходимо да се използва машина „Сърце – бял дроб“. Същността на тази технология е, че хирургът прави почти невидим, едва 6-8 сантиметров разрез между ребрата на пациента и извършва операцията на сърцето през този отвор. Процедурата дава възможност за бързо възстановяване на пациента, като е изключена нестабилност на гръдната стена, т.к. няма разрез на гръдната кост – стернотомия. С този метод могат да се направят 1 или 2 байпаса на стеснени коронарни артерии на пациент, като пациентите предварително се селектират според критерии, като анатомията на коронарните артерии на сърцето и стесненията им, състояние на бели дробове, аорта и т.н.

  Методът на минимално инвазивния директен коронарен артериален байпас се използва все по-често от водещите кардиохирурзи в Европа и света. „Това е бъдещето на кардиохирургията. Пациентите все повече търсят дългосрочно решение на проблема им без голяма оперативна рана. Университетската болница „Св. Марина“ във Варна може да бъде референтен център за извършване на тази съвременна минимално инвазивна процедура, защото разполага с прекрасни условията - нова апаратура и добре подготвен екип от специалисти.“, сподели д-р Йено Сзолноки, който е основател на единствения референтен център в Унгария и е един от най-опитните в тази област кардиохирурзи в Европа.

  • 24.04.2017

  Светило в кардиохирургията ще изнесе лекция в МУ-Варна и семинар в УМБАЛ „Св. Марина“

  В периода 26-30 април 2017 г. гост на Медицински университет - Варна и на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина" ще бъде проф. д-р Марко Турина – декан на Медицински факултет в Университета в гр. Цюрих, Швейцария.

  В програмата на посещението на проф. д-р Турина са включени:

  • Лекция на тема "Бъдещо развитие на сърдечната хирургия", която ще се проведе на 26 април 2017 г. от 16:00 ч. в 1-ва Аудитория на МУ-Варна. 
  • Семинар за хирурзи, докторанти и студенти, който ще се проведе на 27 и 28 април от 14.30 ч. в зала „Хелиге" на УМБАЛ „Св. Марина". Той ще включва следните теми:

         - Критичен подход към медицинската литература и статистика
         - Как да напишем хубаво резюме
         - Как да представим материал на научна среща: какво да правим и какво не
         - Хирургия при предсърдно мъждене

   

  Семинарът е насочен към хирурзи, специализанти и студенти по медицина, които участват в допълнителните часове по сърдечна хирургия. Той ще включва серия от разговори и практически упражнения, целящи да обучат младите учени как се представят резюмета и ръкописи в международни списания и как се представя изследователска работа на научни срещи. 

  Записванията за семинара се осъществяват при Виолета Тодорова - технически сътрудник на Клиниката по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Марина" - Варна, на тел. 052 978690 (вътр. 1690) до 25 април 2017 г. 

  Лекцията и семинарът ще бъдат на английски език. 

  Проф. д-р Марко Турина е хърватски кардиохирург, директор на Клиниката по сърдечно-съдови заболявания на Университетската болница в Цюрих, Швейцария. Той е един от основателите на Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (EACTS) и преподавател в нейното „Училище за специализанти". Проф. Турина е сред първите лекари, които работят с вродени дефекти на сърцето, и първият лекар в света, вградил изкуствено сърце извън стената на гръдния кош.

  • 18.04.2017

  Световният ден на хемофилията ще премине под мотото ДА ЧУЕМ ГЛАСА ИМ

  Световният ден на хемофилията ежегодно се отбелязва на 17 април. Датата е неизменна от 1989 г. насам и е избрана в чест на рождението на Франк Шнабел, който през 1963 г. в Монреал, Канада, основава Световната федерация по хемофилия. Това е ден за съпричастност към болните от хемофилия и другите, по-рядко срещани вродени нарушения на кръвосъсирване.

   

  Всяка година денят има специално послание. Тази година е посветен на милионите жени и девойки, които са засегнати или се грижат за болни от тези заболявания под мотото „Да чуем гласа им“. Призивът, който отправя Световната федерация по хемофилия, е към всички хора на земята и цели да насочи вниманието на обществото към заболяванията на кръвосъсирването.

  Световната информационна кампания тази година цели да разсее погрешното разбиране, че вродените нарушения на кръвосъсирване засягат само мъже.  При по-голямата част от девойките и жените тези заболявания протичат безсимптомно или с неглижирани от родителите и от самите тях клинични прояви като лесна поява на синини, продължителна менструация, безпричинно кървене от носа, продължително кървене след порязване и др. Кампанията цели да припомни и на здравните специалисти, че при 1/3 от случаите на продължително менструално кървене се доказват вродени нарушения на кръвосъсирване.

  Факт, който остава скрит за обществото, е, че от подкрепа и съпричастност се нуждаят не само болните, засегнати от тези заболявания, но и техните семейства и близки, които полагат непрекъснати грижи, свързани с тяхното доживотно лечение и качество на живот.

  По повод на световния ден по хемофилия на 23 април 2017 г., Българската Асоциация по хемофилия за 2-ра поредна година организира велопоход „ЗАЕДНО“.

  Социално-спортното събитие стартира точно в 10:30 ч. едновременно в 3 града – София, Пловдив и Варна. Сборният пункт във Варна е входът на Морската градина.

  Вижте повече за събитието тук http://www.mu-varna.bg/BG/Pages/events-velopohod.aspx

  • 18.04.2017

  Доц. д-р Валерия Калева: Грижата за пациентите с хемофилия се подобрява с всяка измината година

  Визитка: Доц. д-р Валерия Калева, д.м., е Ръководител на Катедрата по педиатрия в Медицински университет – Варна и Началник на Детската клиника по клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Св. Марина“. Председател е на Работна група по хемофилия и таласемия към Българско медицинско сдружение по хематология и ръководител на Експертния център по коагулопатии и вродени анемии към УМБАЛ “Св. Марина” – Варна. Член е на Комисията по редки болести към МЗ и на Национален съвет по хемофилия към КС “Партньорство за здраве” и Експерт по таласемия и хемофилия към НЗОК.

   

  По темата работи Велина Марковска

   

  Четете още в www.puls.bg http://www.puls.bg/health/hot-news/news_27090.html

   

  Доц. Калева, хемофилията е заболяване, което се причислява към редките болести. Какво представлява и как се характеризира хемофилията?

   

  Доц. Калева: Хемофилиите са най-често срещаните болести от групата на вродените коагулопатии. Те възникват в резултат на вроден дефицит на коагулационен фактор VIII или IX и в зависимост от това се разделят на два типа – хемофилия А и хемофилия В. И двете са полово свързани (с Х-хромозома) рецесивни заболявания, които засягат изключително само мъже. Жените са само носители на хемофилната наследственост.

  Клинично се представя с различни по вид и тежест кръвоизливи, които по правило са посттравматични и зависят от степента на дефицит на коагулационния фактор. 

  Най-често началните симптоми се наблюдават още в кърмаческа възраст с поява на синини, подкожни или мускулни хематоми. След прохождане на детето се появяват и първите ставни кръвоизливи (хемартрози), които са най-типичната проява на тежката форма на хемофилия. Засягат се големите стави на крайниците, като най-обичайните места са коленете, следвани от лактите, глезените, раменете и китките. Крайният резултат от рецидивиращото кървене е развитие на прогресиращо ставно и костно увреждане, водещо до осакатяващи артрити и тежка инвалидизация, познато в медицинската литература като хемофилна артропатия. Мускулните хематоми са втората по честота проява на кървене, следвани от кръвоизливи в меките тъкани и гастроинтестиналния тракт. Пациентите със средно тежка и лека форма обикновено нямат явни симптоми на кървене и само тежки травми и хирургични интервенции са последвани от хеморагични епизоди. При жените, носителки на хемофилния ген, обикновено липсват клинични прояви, но пациентките могат да имат оплаквания от лесна поява на синини, продължително менструално кървене, по-продължително кървене след травми или хирургични манипулации и др.

   

  Има ли разлика в честотата на заболяване в зависимост от расата?

  Доц. Калева: Хемофилията се среща с еднаква честота във всички етнически групи и раси, която за хемофилия А е приблизително 1 на 6 000 мъжко население, а за хемофилия В – 1 на 30 000.

  Съществува ли единен регистър на пациентите, страдащи от хемофилия? Какъв е броят на болните в България?

  Доц. Калева: През април т.г. в България предстои да стартира регистър за редки болести, в който са включени и вродените коагулопатии. Регистърът е национален и ще даде възможност за точна оценка на броя, вида и демографската характеристика на пациентите с хемофилия в България. Точният брой на пациентите с хемофилия в световен мащаб е неизвестен и според различни статистики е над 440 000. За България броят на пациентите е около 630 (560 с хемофилия А и 70 с хемофилия В), от които 110 са деца.

   

  Къде се диагностицират и лекуват пациентите с хемофилия?

  Доц. Калева: В европейски и световен мащаб грижите за пациенти с хемофилия се осъществяват в специализирани центрове, които са доказали своето голямо предимство както по отношение на качеството на медицинското обслужване, така и по отношение на икономическата ефективност, свързана с тяхната диагностика, проследяване, профилактика и лечение. Този вид лечебни заведения са регламентирани и в България (Наредба 16/30.07.2014 за условията и реда за регистриране на редките заболявания и за експертните центрове и референтните мрежи за редки заболявания). Към момента в нашата страна има два сертифицирани експертни центъра по хемофилия – в УМБАЛ “Св. Марина” – Варна и НСБАЛХЗ – София. През 2014 г. и двата центъра бяха приети в Европейската мрежа по хемофилия (EUHANET) със сертификат и статут съответно на Център за комплексно лечение на хемофилия и Център за лечение на хемофилия, а през 2016 г. – в Европейската референтна мрежа за редки хематологични болести (EuroBloodNet). В началото на 2014 г. Центърът по хемофилия в УМБАЛ “Св. Марина” – Варна и Центърът по хемофилия на Университетската болница в Бон, Германия, стартираха туининг-програма със спечелена субсидия от Световната федерация по хемофилия (СФХ). Две години по-късно двата побратимени центъра бяха удостоени с най-високото отличие на СФХ – Twins of the Year 2015.

   

  Понастоящем пациентите с хемофилия и други коагулопатии се диагностицират, лекуват и проследяват в експертните центрове по хемофилия в НСБАЛХЗ – София и УМБАЛ “Св. Марина” – Варна, както и в специализираните клиники по хематология / детска хематология и онкология в УМБАЛ “Царица Йоанна–ИСУЛ” – София, УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, УМБАЛ – Плевен и УМБАЛ – Стара Загора. В посочените болнични структури функционират интердисциплинарни екипи, в които са включени квалифицирани хематолози и други профилни специалисти в областта на вродените коагулопатии. Диагностиката и лечението се провеждат съобразно изискванията на съвременните европейски стандарти и Методични указания за лечение на кръвта и кръвотворните органи в България и се прилагат адекватно на съществуващите ограничения, свързани, от една страна, с недостатъчните количества коагулационни фактори и, от друга – с методиките за финансиране на тези дейности на НЗОК и МЗ.

   

  Доц. Калева, вие сте ръководител на експертния център по редки болести в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Как работи центърът и какви терапии се прилагат?

   

  Доц. Калева: Центърът по хемофилия в УМБАЛ “Св. Марина” – Варна е първият в страната Експертен център по редки болести, сертифициран от МЗ. Той е част от структурата на Клиниката по детска хематология и онкология с капацитет за предоставяне на комплексни медико-социални грижи за деца и възрастни с хемофилия. Тези комплексни грижи включват 24-часова телефонна връзка и оказване на денонощна спешна помощ, включително и предоставяне на консултации от високоспециализиран интердисциплинарен екип с експертен опит в областта на вродените коагулопатии – хематолог, ортопед, физиотерапевт, генетик, стоматолог, психолог и социален работник.  В нашия център се провеждат изследвания, диспансерно проследяване на пациентите, координация на услуги в болнични и извънболнични условия и контрол при провеждане на домашно лечение. Нашият екип поддържа научни и методологични контакти с национални и чуждестранни центрове по хемофилия и подготвя информационни и образователни програми за пациенти и професионалисти.

  Профилактичното лечение на пациенти в България стартира в началото на 2011 г. в УМБАЛ “Св. Марина” с постепенно включване на всички деца с тежка хемофилия от останалите болнични центрове в страната. Понастоящем всички нуждаещи се деца в България получават профилактика в оптимални терапевтични режими и малка част от пациентите над 18 години с анамнеза за животозастрашаващи кръвоизливи. През 2013 г. в Центъра по хемофилия в УМБАЛ “Св. Марина” – Варна беше осъществено първото в България имунотолерансно лечение на дете с инхибитори срещу фактор VIII и на практика това е първият и единствен засега пациент в страната, излекуван от инхибиторна хемофилия.

   

  Какви са проблемите, пред които са изправени болните от хемофилия и семействата им, и могат ли пациентите да водят пълноценен начин на живот в България?

   

  Доц. Калева: Пред пациентите с хемофилия съществуват проблеми, свързани с естеството на самото заболяване. Те са различни при деца и възрастни и зависят предимно от тежестта на заболяването и провежданото лечение. При правилно провеждана профилактика децата могат да водят пълноценен живот, без да се налагат ограничения на физическата им активност и на посещенията им в детски и училищни заведения. Важно е учителите и възпитателите да бъдат запознати със заболяването и да получават инструкции за адекватни реакции при наличие на травма или кръвоизлив. Сериозен проблем при профилактика е честотата на венозните инжекции, които се прилагат два-три пъти седмично и изискват обучен родител / член на семейството или осигурено специално медицинско лице.

  При възрастни с хемофилия проблемите най-често са свързани с лечението на хроничната артропатия и хроничните вирусни хепатити (последица от провеждано в миналото лечение с плазмени коагулационни фактори с ниска степен на вирусна инактивация), както и със социалната интеграция, включително избор на подходяща професия.

  Специална е ролята на близките на пациентите с хемофилия. Обикновено те вземат активно участие при осъществяване на домашното лечение и цялостните грижи, а при голяма част от случаите изпълняват ролята на здравен асистент. Най-сериозна и реална подкрепа семействата могат да получават от експертните центрове – обучение, помощ при домашно лечение, психологическа подкрепа, среща с пациенти и др. Основен, разбира се, остава ангажиментът за изграждане на мрежа от специализирани центрове по хемофилия, в които да бъде концентрирана цялата грижа за пациентите с коагулопатии.

  Обществото също трябва да има свой ангажимент към тези пациенти, най-малко чрез недопускане на дискриминация и стигматизация.

  Независимо от съществуващите проблеми грижата за пациентите с хемофилия се подобрява с всяка измината година. Оптимизмът става още по-реален със създаването на Национален съвет по хемофилия в рамките на КС “Партньорство за здраве”, в който участват медицински специалисти, членове на Българска асоциация по хемофилия, представители на МЗ и НЗОК. Главна цел на Националния съвет по хемофилия е постоянно да оптимизира достъпа до навременни, адекватни и ефективни медицински услуги и терапии за пациентите с хемофилия в България.

   

  Какви препоръки може да направите за подобряване на грижите за пациентите с хемофилия в България?

   

  Доц. Калева: Препоръките, които биха били в полза на пациентите, могат да се обобщят в посока организация, информация и финансиране. Важно е да се изработи национална програма за лечение на вродени коагулопатии, както и страната ни да бъде включена в предстоящата програма на Европейския консорциум по хемофилия PARTNERS за достъп на пациентите до адекватна и устойчива заместителна и имунотолерансна терапия. Пациентите с хемофилия трябва да имат възможност да провеждат спешно лечение във всички болничните заведения в страната и да бъдат изградени нови центрове за комплексно лечение. Много важни за подобряване на грижата за тези пациенти са скъсяването на процедурата за получаване на коагулационни фактори за домашно лечение и възможностите за финансиране на плановото оперативно лечение и за осъществяване на адекватна физиотерапия и рехабилитация. Не на последно място е препоръката за повишаване на информираността на пациентите за заболяванията и осъществяване на контрол върху домашното лечение.