Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 17.08.2017

  Скръбна вест

  На 14.08.2017 г. внезапно почина Доняшка Стоянова Петрова, дългогодишна медицинска сестра, старша медицинска сестра и главна медицинска сестра в Психиатрични клиники на УМБАЛ "Света Марина" - Варна.

    Нейният висок професионализъм, постоянният й стремеж към усъвършенстване, подчертаното й чувство за отговорност, актвното й участие в лечебния процес на психично болните и топлото й отношение към тях бяха забележителни.

   

        Дълбок поклон пред светлата й памет!

  • 16.08.2017

  Стартира Втори национален детски диабетен лагер „Докосни дъгата“

  С тържествено откриване днес стартира Втори национален детски диабетен лагер „Докосни дъгата“, организиран с подкрепата на Медицински университет – Варна и УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. Събитието, което се проведе в УВЦ "Юрий Гагарин" в СОК-Камчия, събра много приятели и гости, съпричастни към каузата.

   

  Официални гости на откриването бяха зам.-кметът на град Варна г-н Коста Базитов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов, помощник-ректорът на МУ-Варна инж. Деян Грънчаров, спортистите Даниел Боримиров, Дарин Великов, Тити Папазов, Симона Пейчева, треньори от ФК "Левски" и от БК "Черно море", както и певци и музиканти. Студенти от МУ-Варна, както и представители на фолклорно-танцовия ансамбъл на университета с художествен ръководител Диана Димитрова също взеха участие в лагера.

  В лагерната смяна край морето се включват 56 деца и младежи със захарен диабет от цялата страна, за които по време на лагера ще се грижат лекарски екип, психолози, педагози и родители, а младежите ще се забавляват с много музика и игри.

  Лагерът бе открит от учредителката на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова, която поздрави всички гости и изрази надеждата си и занапред лагерът да се радва на такъв голям интерес от страна на децата.

  Проф. Игнатов се обърна към присъстващите с думите: „Целта на асоциацията е да помага на децата в това състояние, защото това е състояние, а не болест, не само в този лагер, а и занапред. Заедно можем да се преборим! И имам една молба към всички вас, деца - нека от днес да не говорим вече за болести, а да обърнем внимание на топлото море, хубавия пясък и предстоящите детски пакости! На всички пожелавам едно весело прекарване!“

  Изненада към децата поднесоха нашумелите изпълнители Руди, Дули, Муден и Кукушев, които ги поканиха да се снимат в техния последен видеоклип.

  Програмата на лагера за следващите дни, освен много игри и забавления, включва и сутрешна тренировка с ФК "Левски" на 17 август и обучение по водно спасяване с БЧК  на 18 август. 

  • 02.08.2017

  Омбудсманът на Република България и фондация „Една от 8“ посетиха УМБАЛ „Св. Марина“ и разговаряха за рака на гърдата

  Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова и розовият кемпер на фондация „Една от 8“ на Нана Гладуиш посетиха УМБАЛ „Св. Марина“. На кръглата маса беше представен новият проект на фондацията, а специалисти от болницата разговаряха открито за проблемите на пациентките, диагностицирани с рак на гърдата, и съвременната диагностика и адекватното и качествено лечение, които предлага болницата.

   

  Вера Николова от фондация „Една от 8“ на Нана Гладуиш разказа повече за проекта „Сърдечни приятелки“ : „Кампанията има за цел да изнесе дейността на фондацията от София към засега 25 града в страната. Правим това, защото сме убедени, че жените имат нужда да говорят за етапите, през които минават. В момента раздаваме брошури на различни теми за всичко, което е свързано с лечението - за химиотерапията, за това как да си разчетат епикризата, какво да кажат на детето си. С нас има психолог, който прави индивидуални психологически консултации, както и групови такива, с нас има треньор, арт-терапевт, гримьор, кулинарен блогър, който говори за здравословното хранене. Ние разказваме за това как сме минали през болестта, как по-лесно да се преодолеят последствията от химиотерапията. Ние говорим не като лекари, а като хора, които продължават живота си с тази диагноза и по-този начин помагаме. Интересът е много голям. Изказвам специални благодарности на екипа на д-р Чаушев от УМБАЛ „Св. Марина“, защото благодарение на тях днес аз изглеждам и се чувствам добре.“

  Проф. Радослав Радев, ръководител на Клиниката по гръдна хирургия, разясни подробно етапите на лечение на болестта карцином на млечната жлеза. Той подчерта, че болницата разполага с най-модерната апаратура и най-добрите специалисти и има капацитета да обгрижи целия цикъл от откриване на заболяването до неговото лечение, без да са налага пациентите да търсят помощ от други места за последващите етапи на лечението.

  „Св. Марина“ предлага пълна диагностика - инвазивна и неинвазивна, разполага с онкологична комисия, която взема решение каква ще е последователността на лечебните действия. Следващата стъпка е оперативното лечение, което е строго индивидуално при всеки пациент - при някои се налага отстраняването на цялата гърда, при други – на само част от нея, при трети е необходима и пластична интервенция, каквато ние също извършваме, защото по-този начин даваме самочувствие на пациента. Тоест ние започваме това, което в последствие вие от фондацията продължавате, защото е изключително важно дали пациентът ще излезе от болницата с вяра или не. Важна е ролята на химиотерапевта, който не разхищава скъпоструващи материали, а използва тези, които са най-подходящи за пациента, на лъчетерапевта; към момента в България няма друга подобна апаратура, каквато има при нас. Не е нужно жените да дават огромни суми за лечение в чужбина, защото ние разполагаме със също толкова добра апаратура, а лечението с нея е абсолютно безплатно за пациентките“ - поясни проф. Радев.

  Болницата предлага комплексно онкологично лечение на гражданите - диагностика на карцином на гърдата, използвайки най-съвременни високотехнологични методи, включително и наличния в болницата PET-CT скенер и закупения преди по-малко от месец от болницата и МУ-Варна последен модел мамограф-ехограф. Той позволява триизмерна визуализация на находката в млечната жлеза, възможност за определяне на плътност и кръвоснабдяване, ангажиране на околни тъкани и лимфните структури в региона. Това е последен модел на апаратурата и подобен апарат в България няма. Тази апаратура дава възможност за извършване на образна диагностика на млечната жлеза, независимо от възраст, многократност на изследването, безопасност. Проф. Радев подчерта, че различното и много ценно в УМБАЛ „Св. Марина“ е, че разполагат с възможност сами да произвеждат изотоп, което помага да се работи много по-бързо и сигурно.

  Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова призова всички жени да направят своя профилактичен преглед:  „Аз съм тук, за да подкрепя битката на „Една от 8“ с рака на гърдата. Респектирана съм от това, което правят, защото те са избрали най-трудната част от тази битка - да вдъхват кураж, сили, увереност, смелост на жените с рак. Знам какво е да чуеш диагнозата и ужаса, през който минават поне първоначално, така че е изключително важно да срещнеш подкрепа не само на близки, но и на хора, които вече са минали през болестта. Аз мисля, че за рака трябва да се говори открито, че трябва да спасим хората, които страдат от тази болест. Част от тях се притесняват да споделят това. Аз също дълго време се колебаех, но реших, че трябва да говоря, защото това е важно за всички жени, които се борят с болестта. Готова съм да се включа в организирането на прегледи, за да може максимален брой жени да минат през тази профилактика. Важно е жените да знаят, че 15-те минути, които трябва да отделят за профилактичен преглед, могат да спасят живота им.“

  • 28.07.2017

  28 юли – световен ден за борба с хепатита

  Около 300 пациенти с хепатит B и 250 с хепатит С се лекуват годишно в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Това съобщи проф. д-р Искрен Коцев от клиниката по гастроентерология на среща с медии по повод световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Хепатит B и хепатит С са най-рисковите форми на заболяването, тъй като протичат без симптоми и се откриват само при профилактичен преглед.

   

  "Една от целите на този световен ден е да насочим вниманието на всеки един към проблема. Моля, изследвайте се един път годишно! Второто, което трябва да се знае е, че вече имаме значителни успехи при лечението на тези хепатитни вируси", допълни проф. Коцев.

  Според лекарите 1,5% от населението на страната има инфекцията. Все още обаче има пациенти, които не знаят, че съществува лечение. В момента Хепатит B може да се контролира, а лекарствата срещу хепатит C позволяват пълно излекуване само за два-три месеца с приемане на таблетки. Над 100 пациента в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна са излекувани напълно от вирусния Хепатит С от началото на годината, а медикаментозното лечение се поема напълно от здравната каса.

  Съществува ваксина срещу хупатит В и всички, родени след 1992 г. са ваксинирани. Действието на ваксината обаче е около 10 години и лекарите препоръчват тя да се  подновява. Амбициите на Световната здравна организация е подобно на вариолата, и хепатит B и С до 2030 година да се елиминират напълно.

  Сред най-честите причини за развиване на заболяването у нас са употребата на алкохол, вирусните инфекции, натрупването на токсини в организма и приемът на метаболитни автоимунни медикаменти. Във Варна една от основните причини за заболяване от чернодробна цироза е употребата на алкохол в съчетание с хепатит B и C. В 84 % от случаите инфекцията е отговорна за развиване на болестта.