Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 20.03.2017

  УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, втори център за детски трансплантации у нас

  Пресконференция на проф. д-р Игор Резник, доц. д-р Валерия Калева и доц. д-р Червенков по повод първата трансплантация на стволови клетки на дете със злокачествено заболяване в УМБАЛ „Св. Марина“– Варна

  На 17 март 2017 г. във връзка с осъществената преди месец трансплантация  в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна на  хематопоетични стволови клетки на 6-годишно момиченце с коремен тумор,  екипът даде пресконференция.

  Доц. д-р Калева сподели, че трансплантационния център на Клиниката по детска хематология и онкология се явява втори център в България за автоложни трансплантации, при които стволовите клетки се получават от самия пациент – дете и се надява процедурата да се  превърне в практика. „Детето е изписано, чувства се добре, предстоят му контролни прегледи. Още двама малки пациенти – на 12 и 15 г., чакат същата процедура. Смятаме, че със старта на трансплантациите тук ще помогнем всяко нуждаещо се от този вид терапия дете у нас да получи нужната помощ, без да се налага скъпо лечение в чужбина“, обясни доц. д-р Валерия Калева, ръководител на клиниката по детска хематология и онкология.

   

  „Това е безплатна процедура, за болните не струва нищо, държавата отделя за трансплантация 100 000 лева – сподели проф. д-р Резник, ръководител на Центъра по трансплантация на костен мозък в университетската болница „Света Марина”- това е ниска сума, реално струва 150-200 000 евро в европейските страни. В САЩ тя достига някой път и до 500 000 долара. За региона, университета и болницата е много важно, че можем да помагаме на децата, без да се налага да се пращат в чужбина.“

  На година около 130-140 деца в страната се диагностират със злокачествени заболявания, а 35 от тях се нуждаят от трансплантации. В последните години не се забелязва увеличаване на бройката на заболяванията, но все повече деца биват излекувани.

  С разкриването на детския трансплантационен център във варненската университетска болница този терапевтичен подход се превръща в реална и рутинна практика за хематологично и онкологично болните деца в България, нуждаещи се от тази високоспециализирана и скъпа процедура.

  УМБАЛ “Св. Марина“- Варна разполага с достатъчно добра апаратура на съвременно ниво. Това дава възможност да се извършват не само т.нар. автотрансплантации, но и трансплантации от други хора - алотрансплантации, които са подходящи за лечението на много болести, особено на кръвта - на левкемията и на някои генетични заболявания.