Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт


Клиника по физикална и рехабилитационна медицина


Клиника по физикална и рехабилитационна медицина е наследник на създадения през 1959г. Научен институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация (НИКФР ) – гр.София. След  решение на Академичния съвет на ВМИ – Варна, през 1972г. филиалът е преобразуван в Клиника по морелечение, физиотерапия и рехабилитация. През1986г.в Терапевтична болница е основано Отделение по физикална терапия и рехабилитация на подчинение на Клиниката по МФР. По - късно  отделението, както и клиниката се пребазират  в сегашната УМБАЛ ‟Св. Марина ‟ (1991). В историята си  кликата се оглавява от следните ръководители: доц. д-р Стамат Стаматов (1972-1985), като същият завежда и филиала от 1962г. до 1972г.; доц.  Илия Димитров (1986-1988); доц. д-р Лиляна Боянова (1988-1991); доц. д-р. Тодор Тодоров от 1991-2015. От 2015г. до декември 2019 г. ръководител е доц. д-р Илия Тодоров.

От месец декември 2019 г. доц. д-р Евгения Владева е ръководител на структурата.                                                                                                  

Клиника по физикална и рехабилитационна медицина разполага с модерна база за лечение и обучение по специалността ‟Физикална и рехабилитационна медицина‟. Тя провежда обучение по специалността и в Медицинския колеж - Варна на рехабилитатори, сестри, акушерки, кинезитерапевти, логопеди, термални процедурчици, специализанти по обща медицина. Единствен център е за следдипломна квалификация на кадрите от Североизточна България. Клиниката разполага със следните сектори:

1. Електро- и светлолечение;

2. Термотерапия;

3.Кинезитерапия;

4. Хидрокинезитерапия;

5.  Стационар.

От есента на 2016 г. към клиниката е разкрито отделение по Рехабилитация, разположено на територията на х-л „Естрея“ в  курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“. Отделението разполага с 74 легла, 19 – метров минерален басейн, салон за кинезитерапия и най-съвременна апаратура за електролечение.

119504 estrey fizioterapiya.jpg 07.02.2020г.

Разположение

УМБАЛ „Света Марина“

Отделение по рехабилитация - разположено на територията на хотел "Естрея Резиденс" в курортен комплекс  „Св. св. Константин и Елена“

Контакти

Началник Клиника 052 978531

е-mail: [email protected] или [email protected]

Приемен кабинет тел: 1531; Лек. кабинети тел.: 1531

Работна зала 17 тел.: 1381 ; Старша мед. сестра тел.: 1531

Отделение по Рехабилитация в х-л „Естрея“ – 052 702 582

В Отделението за рехабилитация към  Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „Св. Марина“– Варна пациентите могат да се възползват от безценното съчетание на морски климат, морска и минерална вода от един от термалните извори на курорта „Св.св. Константин и Елена“. Минералната вода в комплекса е слабо минерализирана, съдържа хидрокарбонатни йони, сяра, калий, калций и магнезий, което я прави изключително ценна при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферната нервна система.

В отделението се извършва физикална терапия и рехабилитация при заболявания на опорно-двигателния апарат - дегенеративни ставни заболявания: коксартроза, гонартроза, спондилоартроза, увреждания на междупрешленните дискове: дископатии, дискови хернии; възпалителни ставни заболявания, посттравматични състояния и тяхното хирургично лечение, състояния след артроскопии и заместване на тазобедрена, колянна и раменна става.

Приемат и пациенти със заболявания на периферната нервна система  - радикулити, плексити, последици от травми на периферни нерви, както и заболявания на централната нервна система - последици от мозъчно - съдова болест (мозъчен инфаркт или кръвоизлив) множествена склероза; паркинсонова болест.

Морският климат в съчетание с кинезитерапевтични процедури създава благоприятни условия за възстановяване на пациенти със сърдечно-съдови заболявания – прекаран инфаркт на миокарда, състояния след клапно ендопротезиране и др.

Отделението разполага със електролечебен сектор, оборудван със съвременна апаратура за нискочестотна и средночестотна терапия, магнитотерапия, ултразвук.

Ценен метод на лечение са дълбоките осцилации - патентована терапевтична процедура, използваща резониращи вибрации на тъканите, произвеждащи механични вибрации не само в областта на кожата, но и в по-дълбоките тъкани на  третираните участъци от тялото на пациента.  Самата процедура се характеризира с минимален външен механичен ефект, което позволява да бъде използвана в случаи на остра болка, пресни травми, както и за третиране на всякакъв вид рани. Методът е с доказан  обезболяващ, антифибротичен, противооточен и противовъзпалителен ефект  Освен, че са ефективен метод за отстраняване на отока, потискане на болката и възпалението, дълбоките осцилации могат да се  прилагат при метални импланти и ендопротези на много ранен етап след постоперативното лечение, както за и работа в непосредствена близост с открити рани и това ги прави добър метод на избор при ранната рехабилитация на алопластика, фрактури и други посттравматични състояния. Комбинираното приложение на дълбоки осцилации и кинезитерапия е с доказано  добри резултати по отношение на редуциране на двигателния дефицит и стабилизиране на походката и възстановяане на функцията на засегнатите крайници.. И не на последно място за приложението на дълбоки осцилации, липсват противопоказания.

Апаратният лимфодренаж, известен още като пресотерапия редуцира отоците, като стимулира естествената циркулация на лимфата в тялото. Пресотерапията подобрява съдовият ток на долните крайници в следствие нарушения от травми, контузии, след оперативни интервенции, разширени вени или други съдови проблеми. 

В отделението има и топлолечебен сектор, който предлага лечение с инфрачервени лъчи и луголечение . Матерната луга е краен продукт от добива на морска сол,  сложен химичен комплекс с всички съставки на морската вода в силно концентриран вид.  Особено ценно е съдържанието на  магнезиеви соли, което я прави изключително ефективна при мускулни, дегенеративни и посттравматични заболявания на опорно-двигателния апарат.

Една от най-новите придобивки в отделението е апаратът за лазертерапия от най-ново поколение – MLS – високоефективна, прецизна и безопасна терапия с осезаем болкоуспокояващ ефект още след първата сесия. Предимство на метода са краткотрайните процедури със синергично действие на постоянния и импулсния режим за едновременно постигане на троен ефект – противооточен, противовъзпалителен и обезболяващ. Апаратът предоставя възможности за работа върху по-голяма площ чрез режим на сканиране или работа в тригерни, акупунктурни или болезнени точки. Процедурите са подходящи при болка от различен произход, посттравматични състояния, отоци, артропатии, дискова болест, дерматологични заболявания и постоперативно възстановяване.

Гунафорезата е метод за въвеждане на инжекционен колаген чрез електромагнитен резонанс с голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите и тъканите.  Колагенът е необходим за правилното функциониране на всички тъкани от ставно-мускулния апарат на човека /мускули, хрущяли, сухожилия, фасции, кости/, както и за здравината и еластичността на кожата и подкожието. Процедурите с гуна-колаген намаляват болката, отока и двигателния дефицит в засегнатата област. Повишават се хидратацията и еластичността на кожата. Работи се с 13 вида колаген, специфични за всяка третирана област. Процедурата се използва при остеоартроза с различна локализация, травматични и възпалителни увреждания на мускули, сухожилия и фасции, болки в поясен, гръден и шиен отдел на гръбначния стълб, цикатрикси и др. Предимства на метода са високата степен на проникване на медикамента, безболезненост при лечението, липса на странични ефекти и дългосрочно повлияване на болката.

На разположение на пациентите е и салон за кинезитерапия, който разполага с пълното оборудване за провеждането на лечебна физкултура - шведска стена, клетка на Роше, швейцарски и медицински топки, ластици, велоергометър, проходилки, степери и фитнес уреди.

Един от ефективните методи  за лечение на поясната дискова болест е екстензионната терапия. Апаратът Eltrac 471 на холандската фирма Enraf nonius с който разполага клиниката, дава възможност за ефективно прилагане на този метод. Този тип екстензия е един от най –елегантните и меки способи за механично теглене. В основата на лечебното въздействие на екстензията лежи механизма на намаление на вътредисковото напрежение. Тегленето също така довежда до декомпресия на нервните структури, подобрява условията за кръвообръщение, намалява отока и изразеността на проявения коренчев синдром и изявата на болката.

доц. д-р ЕВГЕНИЯ ПЕТРОВА ДИМОВА
доц. д-р МАРИЯНА МИХАЙЛОВА КРЪСТЕВА - РУСЕВА
д-р ВЯРА ЙОРДАНОВА ЛОЧЕВА 
д-р ЛИЛИЯ ПЕЙЧЕВА ПАНАЙОТОВА - ОВЧАРОВА
д-р МАГДАЛЕНА ИВАНОВА БЛИЗНАКОВА

ОТДЕЛЕНИЕ ПО РЕХАБИЛИТАЦИЯ:

 

д-р ДАФИНА ВЕЛИНОВА БАЧЕВА - ЧАУШЕВА
д-р ДЕТЕЛИНА ДАМЯНАОВА НЕДЯЛКОВА - ПЕТКОВА 
д-р ЯСЕН ТОДОРОВ ПЕТРОВ
д-р ЛАТИНКА ЙОРДАНОВА ЙОСИФОВА
д-р ЦВЕТОМИР ЯНКОВ ЯНКОВ 
Виж профилДоц. д-р Евгения Владева, дм

При насочване след хоспитализация от клиники (Нервни болести, Ортопедия и травматология, Ревматология, Неврохирургия, Кардиохирургия и др.)  – направление за хоспитализация (до един месец валидност) и епикриза от последна хоспитализация;

При насочване от специалист физиотерапевт – амбулаторен лист(от контролен преглед), направление за хоспитализация и разчитане на изследване (за КП 265 - ренген, скенер, КТ с двегодишна давност, за КП 263 - ЕМГ с шестмесечна давност, КП 262 - КТ на главен мозък, епикризи).

В клиниката се обучават студенти, специализанти и докторанти, лекари от специалност  „Обща медицина“, сестри, акушерки, кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, термални процедурчици, студенти от магистратурата „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“.

 

Друга информация: В клиниката се извършват  процедури по клинични пътеки 262, , 263, 264., 265, както и платени процедури.

Началник Клиника 052 978531

е-mail: [email protected] или [email protected]

Приемен кабинет тел: 1531; Лек. кабинети тел.: 1531

Работна зала 17 тел.: 1381 ; Старша мед. сестра тел.: 1531

Отделение по Рехабилитация в х-л „Естрея“ – 052 702 582