Акценти

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина е наследник на създадения през 1959 г. Научен институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация (НИКФР) – гр. София. Структурата разполага със сектори за електро- и светлолечение; термотерапия и кинезитерапия. През 2016 г. към клиниката е разкрито Отделение по рехабилитация, разположено на територията на х-л „Естрея“ в  курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ с 19 - метров минерален басейн, салон за кинезитерапия и най-съвременна апаратура за електролечение.

В клиниката се извършва физикална терапия и рехабилитация при заболявания на опорно-двигателния апарат - дегенеративни ставни заболявания: коксартроза, гонартроза, спондилоартроза, увреждания на междупрешленните дискове: дископатии, дискови хернии; възпалителни ставни заболявания, посттравматични състояния и тяхното хирургично лечение, състояния след артроскопии и заместване на тазобедрена, колянна и раменна става.

Приемат се и пациенти със заболявания на периферната нервна система  - радикулити, плексити, последици от травми на периферни нерви, както и заболявания на централната нервна система - последици от мозъчно - съдова болест (мозъчен инфаркт или кръвоизлив) множествена склероза; паркинсонова болест.

В Отделението за рехабилитация към  Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна пациентите могат да се възползват от безценното съчетание на морски климат, морска и минерална вода от един от термалните извори на курорта „Св.св. Константин и Елена“. Минералната вода в комплекса е слабо минерализирана, съдържа хидрокарбонатни йони, сяра, калий, калций и магнезий, което я прави изключително ценна при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферната нервна система. Морският климат в съчетание с кинезитерапевтични процедури създава благоприятни условия за възстановяване на пациенти със сърдечно-съдови заболявания – прекаран инфаркт на миокарда, състояния след клапно ендопротезиране и др.