Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 27.05.2022

  Спортистите на МУ-Варна – с 34 медала и безпрецедентен успех на Националната универсиада София 2022

  Безпрецедентен успех постигна МУ „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна в най-големия форум на университетския спорт в България – Националната универсиада София 2022. Събитието се проведе от 14-и до 19-и май в София с домакин УНСС и организатор Университетската федерация АУС „АКАДЕМИК“. 24 университета от страната премериха сили в 14 вида спорт.

  За първи път в 60-годишната история на варненския Медицински университет спортистите – бъдещи медици, заеха 2-ро място в страната, нареждайки се непосредствено след Националната спортна академия. 34 медала оформиха историческия успех за МУ-Варна в крайното класиране.

   

  „Големият успех на нашите студенти е комплексен ефект от много фактори – това каза доц. Жулиета Виденова – ръководител на Катедрата по физическо възпитание и спорт към МУ-Варна. – На първо място е огромният ентусиазъм на нашите студенти. Ние работим с изключително интелигентни млади хора. За да има резултати в която и да е област, едно от най-важните неща е желанието. Именно това желание подхранват колегите ми. Аз съм много щастлива, че имаме такъв екип. Всеки един от треньорите е минал през спорта за високи постижения и е специалист в своята дисциплина“, отбеляза още доц. Виденова.

  Студентите на МУ-Варна завоюваха сребро в плуването. Плувкините успяха да преборят конкурентките си от НСА и спечелиха златното отличие в отборната надпревара, а мъжете се наредиха втори. „Това е спорт с традиционни успехи в нашия университет – подчерта ръководителят на Катедрата. – Отборната победа е дело на всички спортисти. Шампиони в индивидуалната надпревара са Антоний Моралийски, Филотея Димитрова, Йоанна Димова и Максим Михайлов.“

  Университетският отбор по кикбокс се завърна от столицата с 5 шампионски титли, едно второ място и четири 3-ти места. Златни медалисти са Анджела Костадинова, Виктор Казанджиев и Мартин Динков. Състезанието се проведе за мъже и за жени в два стила – лайт контакт и кик контакт. Отборно МУ-Варна зае 3-то място.

  Спортистите, които заслужават огромни адмирации, са представителите ни в тениса на маса. Студентите от МУ-Варна спечелиха две 1-ви места и три – 3-ти. Калина Христова, Мирослава Андронова и Нурай Ниязиев донесоха за МУ-Варна 7 медала.

  Според доц. Виденова изненадващ е успехът в леката атлетика. „Въпреки че отборът е млад, нашите атлети се завърнаха с медал от престижната Национална универсиада. Резултатите в този труден спорт не идват бързо, но Нина Станкова зае 3-то място в дисциплината „Скок  височина“, каза още Виденова.

  Футболният отбор на Медицински университет – Варна участва за първи път в тази престижна надпревара. В своя дебют младите футболисти достигнаха до финалната фаза на турнира, отстранявайки много отбори по пътя си, и завоюваха сребърните отличия, като отстъпиха само на отбора на НСА.

  „Изказвам голяма благодарност към ръководството на МУ-Варна за това, че ни осигурява възможности за тренировка и участие в състезания, както и пълна подкрепа – каза ръководителят на Катедрата по физическо възпитание и спорт. – Благодаря на колегите от Катедрата и треньорите на отборите за професионализма и себераздаването! Огромна благодарност към студентите, които дадоха всичко от себе си, за да защитят достойно името на университета и написаха историческа страница в 60-годишната му история“, допълни Виденова.