Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 01.06.2022

  МУ-Варна събра водещи учени от Европа в научния симпозиум „Неврогенеза на Черно море"

  Медицински университет – Варна бе организатор и домакин на международния научен симпозиум „Неврогенеза на Черно море"/"Black Sea Neurogenesis". Конференцията, която събра 80 водещи учени в областта от Европа, както и специалисти, докторанти, специализанти и студенти, се проведе с подкрепата на Национална програма „Европейски научни мрежи" на МОН в периода 26 – 28 май 2022 година в КК Албена. Форумът бе открит от директора на Научноизследователския институт в МУ-Варна проф. д-р Антон Тончев, а деканът на Факултет „Медицина“ приветства делегатите от името на Ректора проф. д-р Валентин Игнатов.

   

  „Целта на форума е да се дискутират новостите в научните изследвания при образуването на нови нервни клетки в нервната система. Този форум събра заедно изследователи от ембрионалната (фетална) неврогенеза и такива, които се занимават с неврогенеза за възрастни. Ембрионалната неврогенеза търси решения при заболявания, като аутистичния спектър от разстройства, шизофрения, вроден интелектуален дефицит, а неврогенезата за възрастни има отношение към регенерацията на мозъка след увреда като инсулт или болест на Алцхаймер.“, обясни проф. Тончев.

  Освен утвърдените европейски учени и специалисти в областта на неврорегенеративните изследвания от България, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Испания, Швеция, Швейцария, Австрия, Гърция и др., във форума учстваха и млади учени и студенти с изявен интерес към неврогенеративните заболявания, стволовите клетки и процесите в мозъка. Във форума участва също и д-р Манлио Винчигуера, ръководител на международен екип от учени от Европейското научно пространство на проект TRANSTEM и членове на екипа му.  В постерната сесия се представиха и петокурсниците от МУ-Варна Лора Велева, Андон Младенов, Йоанна Петрова и техните наставници ас. д-р Мартин Иванов и ас. д-р Димо Стоянов, които наскоро представиха страната ни в първия Европейски научен симпозиум по анатомични изследвания, а Лора Велева заслужи призово място за представяне на научна разработка.

  Като съпътстващо научната част събитие бе представена изложба на д-р Димитър Стайков, невролог в Австрия, като морското конче на една от картините му бе символ на конференцията. След общата снимка на всички участници, те приветстваха инициативата на Научноизследователския институт в МУ-Варна да поставят подписите си за спомен от срещата, като пръв се подписа проф. Антон Тончев.

  Вижте видео от научния симпозиум „Неврогенеза на Черно море" тук.