С тържествена церемония ДКЦ „Света Марина“ отбеляза 20 години от създаването си

С тържествена церемония ДКЦ „Света Марина“ отбеляза 20 години от създаването си

С церемония, празник и ретроспекция на изминатия път ДКЦ „Света Марина“ във Варна отбеляза 20 години от създаването си. На юбилейното честване присъстваха управителят проф. д-р Валентина Маджова, проф. д-р Силва Андонова, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, проф. Валентин Игнатов, ректор на МУ-Варна, проф. Красимир Иванов, председател на Общото събрание на Медицински университет – Варна, лекари, здравни специалисти, административен и болничен персонал, гости.

Вижте повече снимки тук

 

Диагностично-консултативен център „Света Марина“ е открит през 2002 г. В лечебното заведение се извършва специализирана извънболнична медицинска помощ от над 100 висококвалифицирани лекари от 35 различни специалности, като голяма част от тях са хабилитирани преподаватели.

За утвърждаване престижа и дейността на ДКЦ „Св. Марина“ – Варна и по повод 20 години от основаването му, почетен плакет и грамота връчи ректорът на МУ – Варна проф. Валентин Игнатов на проф. Валентина Маджова.

„20 години в човешки аспект не са голяма възраст – отбеляза по време на тържеството проф. Маджова. – Но 20 години да се утвърдите в това здравеопазване, което непрекъснато се реформира, не е лесно. На 10 юни 2002 г. подписах първия договор за работа със Здравната каса. Това се случи благодарение на нестандартната и много авангардна идея на проф. Иванов, за което му благодаря. В началото беше много трудно. Бяхме 16 лекари ентусиасти с няколко медицински сестри. Чакахме да влязат пациенти в кабинетите. Сега сме 108 колеги. Благодаря на всички, че работим заедно по 35 медицински специалности! Няма друга такава структура не само за Варна и областта, но и за цяла България. И през двете тежки ковидни години прегледахме над 95 000 пациенти и направихме над 35 000 изследвания. Това говори за мащаба на нашата дейност. Благодаря на ръководството на болница „Св. Марина“, както и на целия административен екип. Благодаря на МУ-Варна – на сегашното и на миналите ръководства, на всички, с които сме работили заедно.

Ние сме първите в България, които получихме отлична оценка за обучение на медицински специалисти, гордея се с това. Последните години ни научиха да се радваме на малкото в живота – да се върнем живи и здрави вечер при семействата си, да сме щастливи, че сме помогнали на един пациент да се почувства по-добре, че сме го спасили. Медицината наистина е призвание, но само добрите хора са добри лекари“, допълни още проф. Маджова.

Управителят на Диагностично-консултативния център връчи почетни грамоти на проф. Иванов като благодарност за идеята, приноса и подкрепата при създаването и развитието на ДКЦ „Света Марина“.

Почетна грамота получи проф. Валентин Игнатов. Проф. Маджова подчерта, че грамотата се връчва не толкова служебно на проф. Игнатов в качеството му на ректор на МУ-Варна, а за изключителната подкрепа като координатор и човек, който помага за развитието на ДКЦ „Света Марина“.

„В началото бяхме в две стаи на 2-рия етаж, където в момента е Ортопедията – направи ретроспекция проф. Игнатов. – Най-изненадващото беше, че никой не вярваше, че ще има диагностично-консултативен център. От Министерството на здравеопазването също не вярваха в идеята да има държавно ДКЦ. Дойде зам.-министър Матеев да го закрие. Ние му бяхме подготвили ножица, за да среже лентата и да го открие. Така и го открихме, а днес всички виждаме резултата“, подчерта ректорът на МУ-Варна.

Грамота получи и проф. Андонова за сегашното ползотворно сътрудничество.

ДКЦ „Света Марина“ ЕООД предлага диагностика, лечение и профилактика на многобройни заболявания в условията на извънболничната медицинска помощ. В университетския център работят професори, доценти и много главни асистенти и асистенти от Медицински университет – Варна. Тук е клинична база за обучение на студенти от МУ-Варна.