24 юни – Ден на българския фармацевт!

24 юни – Ден на българския фармацевт!

Уважаеми колеги,

За мен е чест и удоволствие да ви поздравя от свое име и от името на академичната общност на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна по повод 24 юни – Деня на българския фармацевт. Днес обществото отдава заслужено уважение към вашия труд. Вие, фармацевтите сте се посветили на една високохуманна професия, която ежедневно подкрепя пациентите в борбата им за по-качествен живот. Затова вашата работа е важна част от медицинската професия.

Неслучайно именно на един от най-значимите празници в българския народен календар – Еньовден, се отбелязва празникът на фармацевтите у нас. Магичната сила на билките винаги е била уважавана в традициите на българите. 24 юни е денят на лятното слънцестоене и ден на Св. Йоан Предтеча, който е познавал лечебните възможности на растенията и оцелява в пустинята сред природните треви. Нека светецът ви закриля по пътя към човешкото здраве, който чертаете заедно с лекарите!

В деня на билките ви пожелавам здраве, сили и вяра, за да продължите да утвърждавате значимостта на професията на фармацевта!

Честит празник!

 

   Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.

Ректор на Медицински университет

„Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна