Студенти и преподаватели от Медицински колеж-Варна отпразнуваха Деня на българския фармацевт

Студенти и преподаватели от Медицински колеж-Варна отпразнуваха Деня на българския фармацевт

Емоционален, професионално подготвен и богат празник спретнаха студенти, преподаватели и ръководството на УС „Помощник-фармацевт“ към Медицински колеж – Варна за Деня на българския фармацевт. Честването на Еньовден се превърна в традиционен ежегоден празник за бъдещите фармацевти, а домакин и тази година бе Музеят по история на медицината в морската столица. През 2022 г. колежът навършва юбилейните 80 години и събитията по време на празника бяха подчинени на тази бележита годишнина. Как точно се прави лечебен чай, за какво помагат билките, които ни дава природата – това бяха въпросите в томбола и темите на игри, разпределени в три студентски отбора: „Бял равнец“, „Най-красивите“ и „Ботокс“. Всички участници получиха награди, а на всеки присъстващ бяха раздадени по стръкче билки и лечебен сапун от лавандула, розмарин и етерични масла, специално изработен в лабораториите на Медицински колеж.  

 

 „Еньовден е един от най-значимите празници в българския народен календар - денят на лечебните билки, отбеляза по време на празника проф. Антоанета Цветкова, директор на Медицински колеж - Варна. - Смята се, че на този ден енергията на слънцето е най-мощна и по магичен начин се предава на водата и на лековитите треви. Затова основните ритуали са посрещане на изгрева, къпане в росата или близката река, бране на билки и плетене на венци и китки. Билките трябва да се откъснат преди изгрев слънце, когато са най-лековити. Днес празнуват и българските фармацевти. Колегите от УС „Помощник-фармацевт“ сплетоха венец. Всички гости на нашето тържество минаха под него. Традицията повелява този венец да се запази до следващата година и всеки болен да си вземе от билките, за да се излекува. Пожелавам на всеки в този ден да си намери билка за здраве, за щастие, за мир, благоденствие и късмет“, допълни още проф. Цветкова.

Богатата образователна, културно-творческа и забавна програма бе допълнена от полета на бели гълъби с идеята – под мирно небе да продължим да ползваме лечебните блага на родната земя.

Студентите показаха завидни знания за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействието им върху здравето.