Студенти от МУ – Варна сред 5-те победители в Конкурс на Европейската космическа агенция - Париж

Студенти от МУ – Варна сред 5-те победители в Конкурс на Европейската космическа агенция - Париж

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в Космоса изобрети екип с участието на студенти от МУ – Варна и този проект бе забелязан и оценен високо на голям  космически форум във френската столица. Студенти от Медицински университет – Варна са сред 5-те победители в Конкурс на Европейската космическа агенция The Student Aerospace Challenge в Музея на аерокосмическите науки-Париж.

 

Това сподели Габриел Дичев, част от екипа ни SpaceDoctors, извоювал успеха. Тимът е съставен от студенти на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и Висшето Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров“: Мелани Пиргова 4 курс, спец. Военен лекар  от ВВМУ, Габриел Дичев 5курс, спец. Медицина от Медицински Университет, Антон Атанасов 1 курс, специалност Киберсигурност (ВВМУ), Бора Доган 1 курс, специалност Медицина (МУ - Варна) и Гергана Младенова 4 курс, специалност Военен лекар (ВВМУ). Международният форум събира едни от най-реномираните университети от цяла Европа, отбеляза още Габриел Дичев.

„The Student Aerospace Challenge е мултидисциплинарно изпитание за млади умове в сферата на космическото обучение и инженерство, сподели Антон Атанасов. Има много теми като „Защита“, „Инфраструктура на гориво“, „Дизайн“ и др. Има общо 12 теми, като нашата беше „Медицина“. Задача ни беше да съставим модулна система на робот, който да осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полета“.

„Беше ни интересно, събрахме се през декември, 2021 г. и решихме с обща идея да кандидатстваме, разказаха наградените студенти. Видяхме, че има записване за това състезание. Имахме около месец и половина, за да представим напредъка на проекта. В последствие най-добрите идеи в дадена сфера преминават одобряване на форума в Париж.

Ние работим за суборбитални полети*, които са не по-дълги от 90 минути. Подбрахме за най-голяма сигурност възможно най-голям обхват от хора с различни нужди. Избрахме най-малкия космолет, който може да превози до 6-ма пътници. Нашата идея би могла да се ползва от най-голям диапазон хора, които не е нужно да са експерти или космонавти. Те могат да бъдат космически туристи“.

По думи на студентите, в момента здравните протоколи, които позволяват пътуване в Космоса са доста стриктни, за да се осигури максимално качествена медицинска грижа по време на полет. Избират се хора, които нямат никакви медицински проблеми. Само така има възможност да се реагира и да се спаси човешкия живот, ако  възникне проблем по време на полета. Има кратък период на преглед и обучение преди самия полет, който цели  да сортира хора, имащи затруднение с полета. „Част от  нашата система са залепващи малки апарати, които следят постоянно състоянието на организма чрез сензори за температура, сърдечен ритъм, кръвна захар и основни жизнени показатели, подчерта Антон Атанасов.

Част от тези залепващи се апарати имат възможността да прилагат малки количества медикамент през кожата, а при нужда - да подадат по-голямо количество препарат. При необходимост нашият робот е напълно способен да намира венозен път и да инжектира на собствен ход. Вярваме, че автоматизирането на медицинските грижи по време на полети ще спасява човешкия живот. Вече са се изпълнявали тестови мисии в световен мащаб. Дори 80 годишен човек е участвал в тестовете.

Ако имам възможност да изляза в Космоса, аз бих искал да посетя звездна система с 6 планети в обитаемата зона. За всички се предполага, че биха могли да поддържат живот, но за тях е  известно, че имат различен състав. Би било интересно, ако има живот на тях, защото всяка една би изглеждала съвсем различно със собствените си форми. Тази галактика е близо в космически мащаб до нашата, но също така е много по-далеч от най-близката звезда. Така, че това си остава просто една моя мечта, допълни Антон Атанасов.

„Неописуемо е усещането да получиш такова признание за труда, който сме вложили, сподели Габриел Дичев. Наградиха ни за иновативност и инженерство на проекта, който се отличи дори преди спонсорирания екип на Торино, Италия. Благодарим на нашите ментори и консултанти на проекта, които много ни помогнаха – проф. Любомир Алексиев – председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, доц. Веселка Радева и д-р Тургай Калинов за подкрепата и рамото“, каза още Габриел Дичев.

Екипът на Space Doctors е сред петте отличени най-добри проекти и получи престижната награда на голямата авиационна компания Dassault Aviation с проекта „Semi-Autonomous Resuscitation Space Robot“, в заключителната конференция Suborbital day на Конкурса на Европейската космическа агенция The Student Aerospace Challenge в Музея на аерокосмическите науки - Париж.

--

Суборбитален космически полет е такъв космически полет, при който летателния апарат не достига, т. нар. „първа космическа скорост“ (7,9 км/сек.) и не излиза в околоземна орбита, т.е. не се превръща в изкуствен спътник на Земята.