Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 20.07.2022

  VІ Варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“ се провежда в МУ-Варна

  За шеста поредна година в Медицински университет – Варна се провежда Варненското лятно училище „Въведение в спешната помощ“ за студенти по медицина от пети курс и стажант-лекари. Обучението започна на 19 юли и ще приключи на 29 юли 2022 г. Лятното училище е в две части – теоретична и практическа, и се провежда под патронажа на ректора на Медицински университет – Варна, проф. д-р Валентин Игнатов, д.м. Участието е безплатно. Преминалите курса ще получат сертификат за участие. Поздравителен адрес от ректора на МУ-Варна, проф. д-р Валентин Игнатов, бе прочетен от проф. д-р Златислав Стоянов, декан на Факултета по медицина.

   

  Лятното училище бе открито от проф. д-р Лора Георгиева от Катедра „Социална медицина и организация на здравеопазването“ към Факултета по обществено здравеопазване. „Медицината е едно, здравеопазването – друго, каза проф. Георгиева в препълнената зала пред курсистите. Здравеопазването е социална система, която се създава, за да има живи и здрави хора в социума. Ако хората не са живи и здрави, няма кой да спаси живота им. Нищо друго няма да бъде възможно – нито технологични постижения, нито пътувания, свободно движение на хора и т.н. За голямо съжаление, последните данни на ЕВРОСТАТ показват за нашата страна, че има един нов индикатор, който се нарича „Да свържеш двата края“. „To make ends meet“ е официален индикатор, който показва, че за последната година само 0,4% от българите са можели много лесно да свържат двата края. Това е по-малко от половин процент. Други 64% са оцелявали трудно или много трудно. Виждате колко трудно става да бъдеш лекар в една държава, която обеднява с много бързи темпове.

  Обръщайки внимание не само на медицинската част, ние искаме да видите организационната част, да ви покажем какво е да си на линейка, да си в спешно отделение на първа линия и да посещаваш хора, за които ти си единствената надежда“, каза в заключение при откриването на „VІ Варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“ проф. Георгиева.

  Д-р Мая Рашева, директор на ЦСМП-Варна, приветства студентите, записали се в Лятното училище с думите: „Интересът към нашата специалност е много голям. Спешната медицина наистина е първата линия. Това е мястото, където ще дойде пациентът, когато наистина се случи най-страшното с него. Хората не се сещат за нас, когато са здрави и когато проблемът им не е много сериозен. Но когато се сетят за нас, обикновено ние сме единствените, ние сме последната надежда. Затова спешният медик няма право да не е подготвен, да няма изход от ситуацията. При нас винаги трябва да се намери изход“. Д-р Мая Рашева пожела успех на студентите – курсисти.