На 15 август се отбелязва Денят на спасението

На 15 август българските медици отбелязват Деня на спасението. На този ден отдаваме заслужена почит към всички загинали българи – лекари, медицински сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите. Точно в 12 часа стотици хиляди български граждани спират за една минута, застават мирно и смирено. Сирени на болничните линейки зоват в знак на почит към загиналите за спасяването на човешки животи в мирно време.

На този ден през 1963 г. 26-годишният лекар от великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов спасява от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. Денят на спасението се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, дългогодишен председател на Българския лекарски съюз, писател и общественик, със съдействието на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, ВМА.

С решение 1039 от 20 декември 2012 г. на Министерски съвет (обн. ДВ/28.12.2012 г.) 15 август е обявен официално за Ден на спасението. България е първата страна в Европейския съюз и в света, която с правителствен документ отбелязва подвига и саможертвата на хора, които са обрекли себе си заради другите.