Донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, спаси два живота

Донорска ситуация, реализирана от екип на  УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, спаси два живота

Донорска ситуация на 29 август, реализирана от опитния екип на Клиника по анестезиология и интензивно лечение с началник проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м. на УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, стана причина за спасяването на два живота, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. На 30 срещу 31 август медицински екипи от Александровска болница извършиха две бъбречни трансплантации. Реципиенти са 29-годишна жена и 55-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в лечебното заведение. Донор е 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив. Семейството на младия мъж, въпреки тежката загуба, взема благородното решение да дари органите и по този начин да даде шанс за живот на чакащи за трансплантация наши съграждани. В процеса по донорство и трансплантация бяха ангажирани медицински екипи на двете лечебни заведения, на спешната медицинска помощ и на Българските военновъздушни сили.

 

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност в Александровска болница, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Мъжът е на 55 години от гр. Плевен и е на хемодиализно лечение от 2017 година, а жената е на 29 години от Пловдивски регион, на хемодиализно лечение от 2018 г. По думите на началника на Клиниката по урология проф. Марин Георгиев трансплантациите са били затруднени, продължили са по-дълго от очакваното, с намесата на съдов хирург, тъй като бъбреците са били с рядка анатомична осебеност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

 

Медицински университет – Варна и екипът на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна изказват искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирират тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!