Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 29.09.2022

  Тържествено беше открита учебната година за чуждестранни студенти в МУ - Варна

  С тържествена програма и елементи от националния ни фолклор беше открита академичната учебна 2022/2023 година за чуждестранни студенти, обучаващи се в англоезичната програма на Медицински университет – Варна.​ Бъдещите медицински специалисти от чужбина, избрали да учат във Варна, бяха посрещнати с питка и сол по стар български обичай на входа на университета.

   

  Приветствие от името на Ректора на Медицински университет – Варна, проф. Валентин Игнатов и на академичното ръководство поднесе зам.-ректорът по учебната дейност – проф. д-р Албена Керековска.

  С кратък поздрав към своите колеги се обърна първокурсникът от специалност „Медицина“  Александър Георг Бибер от Страсбург с думите: „Изобщо не се съмнявам, че съм взел правилното решение да започна следващия си етап от живота тук във Варна, в красивата страна България, която с гордост наричам свой дом. Това е страхотна стъпка към моята цел, моята мечта и за мен е голяма чест да започна обучението си по медицина с всички вас. Вярвам на 60-годишния опит и световно признание на Медицински университет  - Варна. Очаквам с нетърпение многобройните преживявания, които ще имаме в тази невероятна и оживена среда. И съм благодарен, че ми беше предоставена тази възможност“, каза на финала Александър Георг Бибер.

   

  Приветствие към всички студенти по време на церемонията отправи и 4-то-курсникът от Германия Леон Якел. „Скъпи колеги, пред вас може да са най-хубавите 6 години от живота ви, така че бъдете мъдри и се опитайте да им се насладите, защото времето във Варна е ценно, най-вече защото просто минава твърде бързо. Сега мога да кажа с увереност, че пътуването ми до тук беше страхотно досега.

  Срещнах приятели за цял живот, купонясвах здраво, изправях се пред предизвикателства през годините в и извън университета, но най-важното напреднах, за да стана лекар. Пожелавам на всеки един от вас успех! Не забравяйте да учите усърдно и да купонясвате по-усърдно“ – отбеляза още Леон Якел.

   

  В момента в МУ – Варна се обучават близо 1800 чуждестранни студенти  от 50 различни страни. Най-многобройна общност сред тях са студентите от Германия, следвани от студентите от Великобритания, Ирландия, Швеция, Северна Македония и Индия. Обучават се студенти и от Австрия, Белгия, Франция, Дания, Норвегия, Финландия, Швейцария, Нидерландия, Гърция, Кипър, Португалия, Испания, Италия, Люксембург, Израел, Турция, САЩ, Канада, Австралия, Япония, Южна Корея и други страни. Предпочитани от тях са англоезичните програми на обучение по медицина и дентална медицина.

  Учебните занятия за първи курс, англоезично обучение – лекции и упражнения започват от понеделник, 3 октомври, и ще се провеждат в присъствен формат по предварително изготвеното разписание на учебния процес. В хибриден формат ще се провеждат само част от обученията по латински, чужд и български език като чужд, по предварително съгласуван график.

  Ръководството  на Медицински университет – Варна пожелава успешна 2022-2023 учебна година на всички студенти!