Студенти фармацевти от МУ-Варна участваха в XVI Национална конференция по болнична фармация

Студенти фармацевти от МУ-Варна участваха в XVI Национална конференция по болнична фармация

Студенти от Факултета по фармация към МУ-Варна участваха в XVI Национална конференция по болнична фармация, която се проведе от 7 до 9 октомври в Пловдив. Форумът е организиран от Професионалната организация на болничните фармацевти в България (ПОБФБ).

 

Екипът от факултета по фармация към МУ-Варна, който бе представен от доц. маг.-фарм. Евгени Григоров, представи лекция, озаглавена „Лекарствоснабдяване при лечение по програма за състрадателна употреба в България“. 12 бъдещи фармацевти от Асоциацията на студентите по фармация във Варна (АСФВ) имаха възможността да присъстват на конференцията, каза Елина Андонова, председател на асоциацията в морския град. Трима от тях взеха участие във Второто национално състезание за студенти „Стани болничен фармацевт“. Участниците в състезанието бяха студентите от V курс Елис Идаетова и Михаела Раянова, както и фармацевтът в преддипломен държавен стаж Яна Сотирова.

Конференцията бе подкрепена от множество фармацевтични компании, а участие взеха повече от 300 души. По време на научния форум бяха изнесени 25 пленарни лекции, свързани с иновациите и перспективите в практиката на болничните фармацевти и възможностите за постигане на по-качествено здравеопазване. Присъстваха гост-лектори от различни части на България, както и чуждестранният лектор Despoina Makridaki от Гърция. В рамките на XVI Национална конференция по болнична фармация се проведе и Трети мастър клас по клинична фармация на тема: „Внедряване на клинични фармацевтични услуги при лечението на диабет“. Събитието завърши с кръгла маса за очакваните промени относно процеса на верификация на лекарствените продукти.

Споделеният опит и добри практики бяха много полезни за студентите и младите фармацевти.

За повече информация относно дейността на АСФВ, натиснете ТУК

Ако сте студент, специалнист „Фармация“ или „Помощник-фармацевт“, и имате желание да станете член на АСФВ, натиснете ТУК