С тържествен колежански съвет Медицински колеж – Варна отбеляза 80-годишния си юбилей

С тържествен колежански съвет Медицински колеж – Варна отбеляза 80-годишния си юбилей

Тържествен колежански съвет, който се проведе в Медицински университет – Варна, бе част от целогодишните мероприятия, отбелязващи 80-годишнината от създаването на Медицински колеж – Варна.

 

Молебен за здраве и благоденствие отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Митрополитът отправи послание към присъстващите да отворят сърцата си за милосърдие, като благодари за професионализма на всички лекари, спасяващи човешки живот.

Гости на Колежанския съвет по повод 80-годишнината на МК – Варна бяха членовете на академичното ръководство на МУ-Варна и на Академичния съвет. Поздравления отправи областният управител на Варненска област Марио Смърков. Сред официалните гости бяха зам.-кметът Коста Базитов, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна Анастасия Георгиева, директорът на Дирекция „Образование“ Лилия Христова, директорът на РЗИ – Варна д-р Дочка Михайлова, началникът на РУО Ирена Радева, проф. Валентина Петкова-Димитрова – заместник-ректор по наука и акредитация към МУ-София, проф. д-р Николай Колев – директор на МК към МУ-Плевен и др.

Личности, оставили ярка следа в развитието на МК – Варна получиха почетни плакети и благодарствени грамоти в знак на признателност. Доц. Д-р Георги Маринова, доц. д-р Добрин Радев, доц. д-р Христо Ганчев, проф. д-р Негрин Негрев, проф. д-р Димитричка Близнакова, Тодорка  Желева – зам.-директор на МК – Варна от 2000 г. до 2008 г., доц. Диана Желева, зам.-директор на МК – Варна от 2008 г. до 2015 г. и д-р Радка Костова, зам.-директор на МК – Варна в периода 1964 – 1987 г. бяха удостоени с наградите.

Благодарствени грамоти за дългогодишния труд и себеотдаденост получиха 27 изтъкнати преподаватели, работили през годините в МК – Варна. „Всичко е въпрос на любов“ – отбеляза при получаването на своята награда доц. Диана Димитрова – директор на Филиал Велико Търново към МУ-Варна.

 „80 години – хиляди съдби, мечти, успехи, цифри. Лицата от снимките избледняват и се забравят, отбеляза в своето обръщение към гостите на Тържествения колежански съвет проф. Антоанета Цветкова, директор на Медицински колеж – Варна. Стореното през годините сякаш се размива в ежедневието и делника. Все по-рядко обръщаме поглед към онзи дух, онази мисия и философия, които ни събират днес. В далечния октомврийски ден на 1942 г. отваря врати Училището за милосърдни сестри. Милосърдие означава състрадание и готовност да помогнеш на някого в беда и нужда. Днес в Колежа се обучават млади хора в осем хуманни специалности. Преподаването и практическите упражнения се водят от ерудирани специалисти в модерни зали и лаборатории. Така е днес. Но Времето продължава да тече. Едно поколение си отива, за да дойде ново. Защото „човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда“, както мъдро гласи Търновският надпис на хан Омуртаг. За нас остава дългът да помним първостроителите, но и да надградим вече постигнатото. Защото и ние ще се превърнем в спомен за идващите след нас. А пътят ще продължава по спиралата на Времето. До следващите върхове. И до идващите нови годишнини и юбилеи“, каза още проф. Цветкова, която пожела на всички преподаватели, колеги и студенти здраве и благополучие.

По време на колежанския съвет бе представена книгата „80 години Медицински колеж – Варна. Професиите в медицински колеж – Варна. Пътят продължава“. Информацията в книгата представя създаването, развитието и постиженията през изминалите 80 години на Медицински колеж – Варна. Отразява бъдещата визия и перспектива на развитие на специалностите във всички учебни сектори с цел дипломираните здравни специалисти да са максимално подготвени за новите условия на работа в системата на здравеопазването.

Книгата дава поглед върху еволюцията и съвременната същност на здравните професии, което е от важно значение за функционирането и управлението на здравеопазната система. В нея са разгледани професиите в Медицински колеж – Варна, които са включени в Списъка на регулираните и нерегулираните професии, с тяхното регламентиране, актуални образователни изисквания и етични принципи.

Емоционално обръщение към своите колеги отправи от трибуната на Колежанския съвет Тодорка Желева, която е с най-дългогодишен стаж в МК. На нейната книга „Кратка история на Медицински колеж – Варна. 70 години по пътя към успеха“ почиват историческите данни от създаването на колежа в новата книга, която беше представена. 38 години от професионалния си път тя посвещава на образователната институция. „Пациентът, подчерта г-жа Желева, очаква благата дума на лекаря, защото отношението е половината от лечението на нуждаещия се“. Тя отбеляза, че е почти връстничка на колежа и вместо да работи в него, всъщност е живяла там. Пожела на всички колеги да отворят сърцата си за пациентите.

По инициатива на ръководството на Медицински университет – Варна ще бъде издигнат бюст-паметник на първата дипломирана акушерка в България – Христина Хранова. Повод за това е светлият ѝ образ и пример, които и до днес будят възхищение, преклонение и вдъхновение. Христина Хранова е и първата жена – воден спасител, у нас. Тя е акуширала при 3460 раждания и е спасила 48 души от удавяне по време на дългогодишния си стаж.

Грамоти и предметни награди получиха трима студенти от МК – Варна, чиито снимки бяха избрани след проведен конкурс за кадри, показващи дейността на учебното заведение. Наградени бяха студенти спортисти за високи постижения през годината.

80-ата годишнина на МК – Варна е повод за богата и наситена програма през цялата 2022 г. Научни сесии, изложби, кампании и активности с участието на студенти, конкурси и ретроспективни беседи, кръгли маси, както и мероприятия с участието на гражданите и гостите на Варна, филми и книги са само част от събитията, съпътстващи юбилейната година.

Ретроспективен филм, изготвен от университетската телевизия MU-Vi.tv показа най-същественото от изминалите години на колежа и бе емоционален момент, който разчувства аудиторията по време на Юбилейния колежански съвет.

Медицински колеж – Варна, като част от структурата на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, е с най-дълга история и традиции. За осем десетилетия Колежът дава образование на повече от 17 000 здравни специалисти, които се реализират успешно в страната и чужбина. В него се осъществява подготовка в степен „професионален бакалавър“ по специалностите: „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Зъботехник“, „Инспектор по обществено здраве“, „Рехабилитатор“, „Медицински козметик“ и „Медицински оптик“.

 

История:

Създаден през 1942 г. като Училище за милосърдни сестри, от 1944 до 1997 г. Медицинският колеж претърпява редица трансформации: Институт за медицински сестри, Училище за акушерки, Обединено медицинско училище, Полувисш медицински институт. От 1997 г. Медицинският колеж e основно звено в структурата на Медицински университет – Варнa.