Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 28.10.2022

  Медицински университет-Варна поема управлението на УМБАЛ „Св. Марина“ за нов 5-годишен период

  Проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет – Варна и д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването, подписаха договор за предоставяне правата на едноличния собственик на капитала по управлението на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ ЕАД на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Това се случи на тържествена церемония в Първа аудитория на университета, в присъствието на всички членове на Академичния съвет, ръководството на университетската болница и представители на здравното министерство.

   

  „Подписването на този договор е прецедент в историята на българското здравеопазване след разделянето на университетите и университетските болници. Вярвам, че и през новия период, за който на университета е предоставено управлението на университетската болница, ще бъдат постигнати отлични и значими резултати от това взаимодействие не само за университета и болницата, но и за българските медицинско образование и наука и за българското здравеопазване.“, каза в заключение проф. Игнатов.

  Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев сподели пред присъстващите в залата, че поводът, който ни събира днес е изключително важен не само за здравеопазването във Варненска област, но и за цялата здравна система в страната. „Това е много важен момент и за двете институции. Убеден съм, че това ще подпомогне значително образователния процес на бъдещите медици. Това ще повиши квалификацията на младите ни колеги и ще ги подготви за многото предизвикателства в нашата професия.“, допълни министърът.

  Отлични са резултатите на университетската болница „Света Марина“ и за периода 1 януари – 30 септември 2022 година. Без задължения към държава, община и персонал. Без просрочени задължения. Това стана ясно от отчета на проф. д-р Силва Андонова, изпълнителен директор на най-голямата лечебно-диагностична структура в североизточна България, обслужваща пациенти от цялата страна.

  Преди подписването на договора, министър Меджидиев посети варненската университетска болница и се запозна с отличните условия на работа и високоспециализираната апаратура, с която са оборудвани клиниките и лабораториите.

  Визитата завърши в Музея по история на медицината, където министърът и екипът му се запознаха с богатата експозиция и изслушаха кратка беседа. Музеят, който е единствен по рода си в България, е един от многото уникални и успешни съвместни проекти между Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Света Марина“.