376 здравни специалисти от 12 специалности дипломира Факултетът по обществено здравеопазване на МУ-Варна

376 здравни специалисти от 12 специалности дипломира Факултетът по обществено здравеопазване на МУ-Варна

376 здравни специалисти от 12 специалности се дипломираха на тържествена церемония в Двореца на културата и спорта - Варна. В препълнената зала „Конгресна“ тържествената церемония, съчетана с музикална програма, беше празник за всички присъстващи близки на завършващите дипломанти, официални гости, академичното ръководство, представители на Студентски съвет, общественици, преподаватели и служители на Медицински университет.

 

Ректорът на МУ – Варна,  проф. д-р Валентин Игнатов се обърна към абсолвентите с думите: „Пожелавам ви във вашата професионална реализация да имате този постоянен стремеж към усъвършенстване. Следвайте принципите на хуманност, отнасяйте се с емпатия към хората, които търсят вашата помощ. Нека моралът и професионалният ви дълг да бъдат водещи във всяко ваше действие и мисъл. Бъде пример за следващите поколения“, отбеляза още проф. Игнатов.

Тази година се дипломира първият випуск от специалност „Информационни технологии в здравеопазването и здравните грижи“ на Медицински университет – Варна.

Абсолвентите са от общо 12 специалности- в образователно-квалификационни степени „Бакалавър" и „Магистър" - „Медицинска сестра", „Акушерка", „Управление на здравните грижи", „Оптометрист", „Логопедия", „Клинична логопедия", „Здравен мениджмънт", „Здравен мениджмънт и медико-социални грижи", „Информационни технологии в здравеопазването и здравните грижи", „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА", „Опазване и контрол на общественото здраве", „Фармацевтичен мениджмънт и грижи", „Фармацевтичен мениджмънт".

Полагането на клетва от завършващите медицински сестри и акушерки е утвърдена традиция в Медицински университет- Варна. В основата на тази клетва лежи обетът на Флоранс Найтингейл, английска медицинска сестра, писател и статистик. Тя поставя основите на професионалното сестринство, като открива първото мирянско училище за сестри в света през 1860 г. Абсолвентките Катерина Витанова от специалност „Медицинска сестра“ и Снежана Гашевска от специалност „Акушерка“, заедно с проф. Силвия Борисова – ръководител на Катедра „Здравни грижи“, положиха клетвата на оскъдната светлина на свещта – почит към паметта на Найтингейл и символичен израз на готовността им да носят идеалите, за които се е борила тя. Те произнесоха клетвените думи и посветиха в тайнството на сестринската клетва дипломантите от Випуск 2022 на Факултета по обществено здравеопазване.

Получени бяха и множество поздравителни адреси към дипломантите и академичното ръководство.

 

Музикални поздрави към завършващите абсолвенти отправиха Студентски танцов състав „Диана“ при Медицински университет - Варна с художествен ръководител и хореограф Диана Димитрова, Александър Петров, един от изпълнителите в настоящия девети сезон на „Гласът на България“, който е студент по Медицина в Медицински университет – Варна, както и вокалното трио от Средно училище „Сава Доброплодни“ –Шумен - Кристияна Ивайлова, Синем Зърън и ръководителят им Емилия Божилова. Те поздравиха абсолвентите и всички гости на церемонията с  авторската си песен „България“.

Деканът на Факултета по обществено здравеопазване, проф. Антония Димова пожелава на новите бакалаври и магистри здраве, сили, вдъхновение, непрекъснат стремеж към професионално усъвършенстване, успех и удовлетворение от постигнатото.