Безплатни прегледи за контактни кожни алергии от 9 до 13 януари в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Безплатни прегледи за контактни кожни алергии от 9 до 13 януари в УМБАЛ  „Св. Марина“ – Варна

Национална кампания за безплатни прегледи и тестване за кожни алергии организира Българското дерматологично дружество. Консултациите ще се провеждат от 9 до 13 януари в Отделението по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Националната кампания за безплатно епикутанно тестуване на контактни кожни алергии има за цел да подпомогне диагностицирането и лечението на кожното заболяване, както и да бъде в помощ на пациентите с професионални кожни алергични контактни дерматози. В кампанията на доброволни начала участват дерматолози от София, Плевен, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе. За включване в безплатните прегледи в морската столица е необходимо предварително записване на телефон 0889 726 116.

 

Отделението по кожни и венерически болести в университетската болница във Варна участва в кампанията за трета година. Тестването ще се осъществява от д-р Йоанна Велевска в кабинет 1302 на 9 януари 2023 г. от 10 до 11.30 ч. и от 16.30 до 18.00 ч. Наборът за тестуване е предоставен безвъзмездно от секцията по дермато-алергология на Българското дерматологично дружество. В първите два дни ще се слагат и тестови ленти за различните видове алергени, а резултатите ще се отчитат в края на периода.

Подходящи за тестуване са пациенти, които са проявявали алергия при контакт. Тестуването е безплатно при диагноза контактна алергия, а консултациите относно други кожни заболявания и терапия за тях ще се заплащат по утвърдения от УМБАЛ "Света Марина" ценоразпис.

Контактната алергия бива иритативна и алергична и се изразява в обрив, оток, зачервяване, раздразване или сърбеж на мястото на контакта с дразнителя. Може да е остра или хронична. Алергични реакции от този тип се проявяват често при медицински персонал, фризьори, гримьори и домакини вследствие на досег с почистващи средства.