Научни изследвания на екип от МУ-Варна в областта на глобалните оториноларингологични заболявания бяха представени на световен конгрес в Дубай

Научни изследвания на екип от МУ-Варна в областта на глобалните оториноларингологични заболявания бяха представени на световен конгрес в Дубай

Научни изследвания в областта на оториноларингологията, медицината на съня и биоматериалите - разработки, реализирани от екип на Медицински университет – Варна, бяха представени на Световния конгрес на Международната федерация на оториноларингологичните дружества /IFOS/ от проф. д-р Марио Милков – ръководител на Катедрата по дентално материалознание и протетична дентална медицина в МУ-Варна.

 

Водещото световно събитие за специалисти по ушно-носно-гърлени болести се проведе в Дубай от 17 до 21 януари  и предложи на участниците във форума най-новите научни изследвания и разработки, свързани с глобалните оториноларингологични заболявания и тяхното лечение.

Проф. д-р Марио Милков представи пред участниците в световния форум две презентации. Първата - в областта на медицината на съня на тема „Floppy еye syndrome - comorbidity in OSA“, втората презентация - за новите биоматериали и импланти „New biomaterials and Implants used in ossicular chain reconstruction“.

Проф. Милков презентира също научен постер по проблемите на когнитивните нарушения – „Cognitive dysfunction in patients with hearing loss and dizziness“, както и представи съвместни постери по теми за медицината на съня (разработени от екип М. Милков, М. Стойков, С. Пеев, Д. Петрова) – „OSA and Diabetes type 2 - clinical considerations“  и „Conservative treatment and clinical decisions in mild forms of OSA“. 

Проф. Милков участва и в кръгла маса по проблемите на слуха, организирана от секретаря на Балганското дружество по оториноларингология проф. Джем Узун /Турция/, както бе и сред делегатите на общото събрание на Международната федерация на оториноларингологичните дружества /IFOS/, което избра гр. Истанбул /Турция/ за домакин на следващия Световен конгрес на IFOS през 2026 г.

 

Световният конгрес на Международната федерация на оториноларингологичните дружества /IFOS Dubai ENT World Congress 2023/ се проведе под егидата на Негово височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Обединените арабски емирства и владетел на Дубай, с участието на учени и специалисти от над 100 държави.