Безплатни изследвания на зрителното поле за пациенти с глаукома организира Очна болница във Варна

Безплатни изследвания на зрителното поле за пациенти с глаукома организира Очна болница във Варна

Във връзка със световния ден на глаукомата, който се отбелязва на 12 март, Специализирана болница по очни болести – Варна организира извършването на безплатни периметри (изследване на зрителното поле), за пациенти с глаукома, които са на лечение с локален медикамент (капки).   Безплатните изследвания ще се провеждат в периода 13 - 17 март, след предварително записване на час на телефон: 052634901. Пациентите, при които се установят значими изменения в зрителното поле, ще получат консултация със специалист.

 Глаукомата е социално значимо заболяване, което уврежда зрителното поле. Наричана е "тихият крадец" заради бавното си и безсимптомно напредване, което води до унищожаване първо на периферното, а накрая и на централното зрение. От много години в СБОБАЛ-Варна текат кампании за скрининг на глаукома, които включват измерване на вътреочното налягане и оглед на диска на зрителния нерв. Специалистите от лечебното заведение решиха да запазят тази програма през цялата 2023, като през седмицата на глаукомата ще извършат безплатни компютърни периметри на пациенти с вече диагностицирано заболяване.
Според критериите на Европейската глаукомна асоциация, периметърът е задължителен за всички пациенти с диагноза "глаукома" и трябва да се извършва веднъж на 6 месеца. За съжаление поради редица фактори, много от Българските пациенти нямат толкова чест достъп до това изследване. То дава информация за обема на зрителното поле и използва времето като четвърто измерение за да отчете допълнителните загуби. Има различни технологии за изследване на зрителното поле, като в СБОБАЛ -Варна ще им бъде предоставена безплатна възможност за анализ с утвърдена от  Европейската глаукомна асоциация методология и апаратура.
Всички останали пациенти могат да се включат в непрекъснатите скринингови програми, които Университетската Очна болница предоставя самостоятелно или съвместно с Община Варна.
Важно е всички да запомнят известната фраза на Академи Пашев "Глаукомата каквото вземе, не връща" и да подходят сериозно, ако имат проблем или фамилна предразположеност към такъв."