Катедра „Педиатрия“ на МУ-Варна отбеляза Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания с лекция на един от водещите детския нефролози в България проф. д-р Димитричка Близнакова

Катедра „Педиатрия“ на МУ-Варна отбеляза Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания с лекция на един от водещите детския нефролози в България проф. д-р Димитричка Близнакова

 

През 2023 г. Катедрата по педиатрия в МУ-Варна отбелязва 60-тата си годишнина. Като част от юбилейната програма е провеждането на научни форуми, конференции, експертни срещи и кампании за  профилактика на детското здраве. През цялата година са включени и инициативи, посветени на световните дни за информираност и борба с различни болести. Сред тях е и Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания 9 март, който бе отбелязан с лекцията „Как да съхраним бъбреците в детска и юношеска възраст“, изнесена от проф. д-р Димитричка Близнакова – гост-професор в Катедрата по клинични медицински науки към МУ-Варна и водещ специалист по детска нефрология в България.

„Процентът на хроничното бъбречно заболяване в детска възраст расте и това води до инвалидизиране на децата“, подчерта проф. Близнакова и допълни колко са важни навременните мерки, за да се предпазят подрастващите от това тежко заболяване. Специалистът допълни, че в България една от водещите национални програми за профилактика на нефрологичните заболявания се провежда от 2013 г. и оттогава се осъществяват ултразвукови изследвания на отделителната система, за да се търсят аномалии в ранна детска възраст. „Но ако се върнем още по-назад, каза проф. Близнакова, още по време на наблюдението на бременността, акушер-гинеколозите, както и обучените специалисти са тези, които биха могли да констатират евентуални аномалии с  ултразвуково изследване“.

Събитието беше уважено от проф. д-р Валентина Маджова – управител на Университетския диагностично-консултативен център „Св. Марина“ и член на Катедрата по обща медицина в МУ-Варна, както и от проф. д-р Светла Стайкова – началник на Клиниката по нефрология и ръководител на учебния сектор по нефрология, хемодиализа и токсикология към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Проф. Маджова подчерта, че средната честота за хроничното бъбречно заболяване в България е около 12-13 %. Във Варненска област на база на проучвания е установено, че 15 % от пациентите, които посещават ДКЦ „Св. Марина“ са с ранна бъбречна недостатъчност, което е алармиращ сигнал за специалистите. Проф. Маджова призова настоящите и бъдещите лекари да съветват пациентите си да правят профилактични прегледи минимум 1 път годишно.