Четвъртият интердисциплинарен симпозиум „Алумни клуб и приятели“ на МУ-Варна събра учени от 15 държави по теми за аудиовестибулогията, медицината на съня, здравните грижи, храненето

Четвъртият интердисциплинарен симпозиум „Алумни клуб и приятели“ на МУ-Варна събра учени от 15 държави по теми за аудиовестибулогията, медицината на съня, здравните грижи, храненето

Научният международен интердисциплинарен симпозиум „Алумни клуб и приятели“ на Медицински университет – Варна се проведе за четвърти път. Тази година онлайн конференцията, която обедини седмите Аудио-вестибуларни дни и четвъртия симпозиум „Биоматериали в областта на главата и шията“, събра специалисти от България, САЩ, Австралия, Мексико, Бразилия, Сърбия, Гърция, Румъния, Египет, Германия, Израел, Италия, Тайван, Полша и Хонг Конг. Форумът бе под патронажа на Ректора на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов.

Председателят на „Алумни клуб и приятели“ на МУ-Варна проф. д-р Марио Милков подчерта, че сред научните разработки, представени на форума, са тези за аудиовестибулогията, медицината на съня, здравните грижи и храненето. Сред темите бяха също приложението на  виртуална реалност и изкуствен интелект за вестибуларна рехабилитация, тренировка на зрително-моторна координация и концентрация на вниманието, а също бе акцентирано и на различни проблеми, засягащи пациенти със сънна апнея.

В рамките на конференцията бе отбелязан и Световния ден на съня 17 март с безплатна профилактична програма, като скринингът обхваща пациенти с проблеми със съня и професионални шофьори.  Безплатни прегледи имаше и на пациенти с вестибуларни нарушения и с проблеми със слуха. Досега през консултативните кабинети на Университетския медико-дентален център на МУ-Варна, където се осъществяват прегледите, са преминали над 70 души.

На интердисциплинарния симпозиум „Алумни клуб и приятели“ за втори път бяха връчени културните награди „Верди“ за изяви в оперното изкуство. Тази година с призове бяха отличени Даниела Димова - директор на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна  и оперният певец Гео Чобанов от Държавна опера – Варна.

Повече информация вижте във видеото: https://www.youtube.com/watch?v=anihi48AZQQ