Рекорден брой пациенти са преминали през ПЕТ скенера в УМБАЛ “Св. Марина”-Варна от началото на годината

Рекорден брой пациенти са преминали през ПЕТ скенера в УМБАЛ “Св. Марина”-Варна от началото на годината

Повече от 2000 пациента са преминали през диагностика с ПЕТ/KT скенера в Клиниката по Нуклеарна медицина и метаболитна терапия към УМБАЛ „Света Марина" -  Варна за първите 3 месеца на годината. Поради увеличаващия се брой пациенти, нуждаещи се ПЕТ/КТ изследвания, Клиниката работи ежедневно, включително в събота и неделя без националните празници. Всеки нуждаещ се пациент може да запише час за провеждане на ПЕТ/КТ изследването и да получи допълнителна информация на тел. 052/ 97-85-75 или на е-mail [email protected]. Клиниката приема пациенти от цялата страна.

Клиниката по Нуклеарна медицина и метаболитна терапия към УМБАЛ „Света Марина" Варна разполага с най-ново  поколение изцяло дигитален ПЕТ/КТ от най-висок клас и обслужва онкологичните центрове в Южна и Североизточна България. Системата е производство на един от лидерите в света в сферата на Нуклеарната медицина и образната диагностика.  Високото качество на образа и уникални характеристики на  апарата  позволяват на специалистите да регистрират и характеризират първични тумори, както и малки лезии, което води до по-бърза и ефективна диагностика, стадиране и проследяване на лечението и дава възможност за по-добра комплексна  грижа за пациентите с онкологични заболявания. Апаратът е окомплектован с уникална виртуална станция, която позволява едновременна работа на няколко специалиста с най-модерния софтуер за диагностика и проследяване в областта на онкологията.

В Клиниката по Нуклеарна медицина и метаболитна терапия работят високо квалифицирани специалисти с дългогодишен опит над 14 години. УМБАЛ „Света Марина“ - Варна е оборудвана със  собствен циклотрон за производство на необходимото за изследването контрастно вещество 18F-FDG, който гарантира наличието на доза за инжектиране за всеки пациент. Циклотронът е първият монтиран в България през месец март 2013 година. Това осигурява работният процес да бъде без прекъсване. Лъчевото натоварване за пациента е до 50% по-ниско в сравнение със стандартните ПЕТ/КТ изследвания.

Клиниката по „Нуклеарна медицина и метаболитна терапия“ е първата в България, която въведе 68Ga-PSMA за диагностика на простатен карцином и 68Ga-DOTATATE за диагностика на невроендокринни тумори. Новият галиев генератор ще бъде доставен до 22 май 2023 година, с който ще бъдат обслужени записаните към момента пациенти за този вид изследване.

Клиниката по „Нуклеарна медицина и метаболитна терапия“ в УМБАЛ “Св. Марина” - Варна продължава да оказва безотказно своевременна и качествена медицинска помощ на всички нуждаещи се български граждани.