Поздравителен адрес на Ректора на МУ-Варна за 24 май

Поздравителен адрес на Ректора на МУ-Варна за 24 май

Уважаеми колеги,

Скъпи студенти,

На най-българския празник 24 май Ви приветствам с голяма радост и с гордост по случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската книжовност. Днес честваме деня на буквите, на писаното слово и силата на перото, прогреса на научната мисъл, постиженията на литературата и творческото писане, както и успехите на всички личности, избрали в своя житейски път просветителството, знанието и науката. Днес е празник, в който отдаваме заслужена почит на нашите учители Светите братя Кирил и Методий и на тяхната мисия България да има своя писменост, с която да гради културната си идентичност, духовното си извисяване и научните си постижения. 

На днешния ден сърцата ни са изпълнени с гордост, „че и ний сме дали нещо на света“, възхваляваме силата на българското слово чрез великите творби на класиците на българската литература и отдаваме заслужена почит към всички книжовници, които посявайки зрънцето на знанието, слагат край на неграмотността и невежеството и предначертават пътя към прогреса чрез светлината на писаното слово. Веднъж посято, зрънцето на знанието ни стимулира да израстваме и да се развиваме, направлява ни в желанието да се усъвършенстваме, дава ни жажда към науката, учи ни как да развиваме интелекта си, как да се усъвършенстваме и как да бъдем все по-добри в делата си.

Уважаеми колеги преподаватели, обръщам се специално към Вас с огромно уважение за това, че сте избрали да бъдете съвременните будители в областта на медицината,  здравните науки и образованието, предавайки знанията, опита и уменията си на бъдещите ни колеги - студентите, докторантите и специализантите на МУ-Варна. Пожелавам Ви да бъдете все така безкомпромисни професионалисти в работата си, да сте удовлетворени и успешни във всяко начинание и да изкачвате нови върхове в сферата на научните открития и разработки.

Уважаеми студенти, докторанти и специализанти, бъдете добри ученици, защото имате най-добрите учители. Никога не слагайте граници на желанието Ви да се развивате, да бъдете по-добри в професията, да се усъвършенствате и да учите през целия живот. Знанието е светлина. Следвайте пътя му и бъдете благословени!

Честит празник!

Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.,

Ректор на Медицински университет

„Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна