УМБАЛ "Света Марина" се включва в безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит през месец ноември

УМБАЛ "Света Марина" се включва в безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит през месец ноември

Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дерматологично дружество.

Записването за безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит може да бъде осъществено на телефон 0885 375 149, всеки делничен ден от 9 ч. до 17 ч. В инициативата се включат водещи дерматолози от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас. Прегледите ще се осъществяват през целия месец ноември, а час може да бъде записан до 10 ноември.

Консултациите са насочени към пациенти с тежка форма на заболяването, като ще се преглеждат деца и възрастни от 12 години нагоре. В България от заболяването са засегнати около 400 000 деца и 200 000 възрастни. Атопичният дерматит е хронично заболяване, което причинява възпаление, сърбеж и сухота на кожата. Това е една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема, която обикновено започва в детството, но може да се появи и на всяка възраст.

За пациентите с тежък атопичен дерматит вече има ново лечение, което НЗОК покрива от средата на юли 2023 г. Терапията дава бърз ефект, а качеството им на живот значително се подобрява и то за кратък период от време.

В УМБАЛ "Света Марина" ЕАД - Варна прегледите се осъществяват от доц. д-р Филка Георгиева, д.м. - в основна сграда на УМБАЛ „Света Марина“, бул. „Христо Смирненски“ 1, гр. Варна - Отделение по кожни и венерически болести - ет. 13.

Списък на всички дерматолози, участващи в кампанията можете да видите тук: https://www.portalnapacienta.bg/2023/10/16/bezplatni-pregledi-atopichen-dermatit