Изложба, посветена на д-р Данаил Шишков, показва Музеят по история на медицината

Изложба, посветена на д-р Данаил Шишков, показва Музеят по история на медицината

65 години от смъртта на д-р Данаил Шишков се навършват през 2024 г. По този повод Музеят по история на медицината към МУ-Варна припомня живота и делото му в изложба. Повечето жители на Варна познават Шишковата градинка в центъра на града, знаят къде е и имат визуална представа как изглежда. Малцина обаче свързват името ѝ с д-р Шишков, който е бил управител на дарителска болница „Параскева Николау“. Д-р Данаил Шишков е български лекар и предприемач със заслуги към курортния туризъм във Варна. Роден е на 25 октомври 1876 в Ловеч, в семейството на Яким Шишков. Завършва медицина в Сорбоната, в Париж.

 

Назначен е за общински лекар, управляващ общинската болница „Параскева Николау“ във Варна с постановление от 27 юни 1921 на Тричленната комисия на Варненската градска община. След обвинения за безстопанственост седмица по-късно Тричленната комисия определя в зданието на същата болница да се устрои и организира с общински средства морски санаториум, като за управител-лекар да се назначи д-р Шишков.

 

През този период той управлява и частен санаториум във Варна, който през 1923 г. се помещава в зданието на хотел „Ню Йорк“, на площад „Мусала“. В същата сграда се помещава Териториална дирекция „Местни данъци“.

 

През 1926 г. варненският акушер-гинеколог д-р Данаил Шишков закупува голям парцел земя и възлага на инж. Георги Бърнев строителството на най-високата по това време сграда във Варна – „Курортен дом „Здраве“ – частна клиника с пансион за летовници.

 

Внимателно и грижливо планирана, клиниката разполага с 40 стаи, на всеки етаж има балкони, оформена е тераса, на които курортистите са имали възможност за слънчеви бани. Това, както и самото разположение на сградата – близо до Морската градина и морския бряг, се е рекламирало като предимство в клиниката да бъде получено цялостно и качествено лечение и укрепване на човешкото тяло. Във време, в което Варна се превръща в притегателен морски курорт, привличащ туристи не само от България, но и от чужбина, клиниката на д-р Шишков е една от най-реномираните и луксозните в града.

 

По онова време районът около санаториума се нарича Ченгене пазар и в него преобладават ниските дървени сгради, като липсата на тротоари и паваж прави място неприветливо и неугледно – прашно през лятото и кално през зимата.

 

Възмутен от състоянието на площада, д-р Шишков закупува дялан камък за тротоарите и гранитни павета. Той ръководи и работата на строителите. Общината ангажира Антон Новак със залесяването на площада с дървета рожков, които варненският архитект Дабко Дабков закупува от Италия. Д-р Шишков лично ръководи и организира строителните работи и се уверява в правилното изпълнение на идейния проект. През 1928 г. площадът е открит.

Поради инициативността на д-р Шишков и дарителството на средства сред варненци този площад започва да се нарича „Д-р Шишковата градина“.

 

Изложбата, посветена на д-р Шишков, който е тясно свързан с болница „Параскева Николау“, съдържа инструменти от медицинската му практика, архивни кадри от семейния албум, които досега не са били достояние на обществеността и документи. Медицинските инструменти и копията на снимковия материал са дарени от внука на д-р Данаил Шишков – проф. д-р Риналдо Шишков. Експозицията ще остане в Музея по история на медицината до края на месец септември 2024 г.