Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 22.05.2018

  XXIV-ят световен конгрес по ехокардиография и сърдечно-съдова образна диагностика се проведе край Варна

  XXIV-ят световен конгрес по ехокардиография и сърдечно-съдова образна диагностика, на който с устни декларации и постерни презентации участваха лекари и преподаватели от УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ-Варна, се проведе в периода 17-20.05.2018 г. в КК Албена. Конгресът се организира ежегодно от Международното дружство по сърдечносъдов ултразвук под ръководството на проф. Н.Нанда (САЩ). Водещи изследователи и клиницисти от цял свят споделиха техния опит и достижения в областта на сърдечно-съдовата образна диагностика.

   

  В богатата научна програма се включиха проф. д-р Йото Йотов и д-р Антония Кишева.  Във рамките на конгреса бяха представени препоръките за оценка на сърдечната анатомия и функция в норма и патология -  клапни лезии, сърдечна недостатъчност, кардиомиопатии, вродени пороци, ИБС, както и ролята на ехокардиографията в хода на интервенционалните процедури за лечение на клапни и съдови заболявания. Особено внимание предизвикаха интерактивните сесии с клинични случаи, които дадоха възможност на специалистите да участват в дискусия с експертите в съответните области.

  По време на конгреса бе отбелязан значителен напредък в развитието на сърдечно-съдовата образна диагностика, което е възможно с навлизането на новите модалности – CT, MRI. В програмата на форума се проведоха и практически обучения за 3D ехокардиография и деформационни техники.

  Велина Марковска