Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 02.07.2020

  МУ-Варна e партньор в инициативата на Висшето училище по телекомуникации и пощи за създаване на съвместни магистърски програми

  МУ-Варна е едно от четирите български висши учебни заведения, които се обединиха в създаването на уникален за образователната ни система продукт, насочен към обучението на инженерни кадри с подготовка за работа с медицински екипи и апаратура.  

  Инициативата е на Висшето училище по телекомуникации и пощи – София, което заедно с Медицински университет – Плевен,  Медицински университет – Пловдив и Медицински университет – Варна,  сключи меморандум за създаване на съвместни хибридна магистърски програми. Предмет на сътрудничеството са обучението в електронна среда, софтуерното администриране на медицинска техника и апаратура, както и телемедицина, които да отговорят на потребността от интердисциплинарно подготвени специалисти в инженерния и медицинския сектор.

   

   

  Ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова сподели, че идеята е била продиктувана от нарастващата нужда от инженерни кадри, които да обслужват медицинския сектор, адекватни на медицинските иновации и технологии, с които работят българските и световните лекари. „Така възникна тази своеобразна колаборация и съм изключително щастлива, че тази идея прераства в един мини инженерно-медицински клъстър или една мрежа от университети, които имат волята, желанието, силата и готовността да произведат три уникални различни специалности. Във всеки един от медицинските университети, с които подписваме меморандуми за сътрудничество, специалностите са различни, като тръгнем от Софтуерно програмиране в областта на медицината с МУ – Пловдив, преминем през Компютърното администриране на медицинска техника и апаратура с МУ – Варна и стигнем до Телемедицина в МУ – Плевен“, уточни проф. д-р Темелкова.

  Специален гост на събитието беше Министърът на образованието Красимир Вълчев, който е съпричастен към осъществяването на идеята за съвместно партньорство. Самият той сподели, че новата стратегия за висшето образование включва насърчаването на интердисциплинарни и междууниверситетски мрежи. Той изрази положителното отношение на Министерството към това, което четирите университета правят и се обърна с думите „Поздравления за всички вас! За четирите висши училища, най-вече, защото показвате колаборативност, показвате как трябва да се случват нещата в сътрудничество и взаимодействие. Това е бъдещето! Ако погледнем историята на човечеството, общностите са се развивали и оцелявали, когато са си взаимодействали. Мрежите са тези, които са направили хората по-добри, по-умни и по-благоденстващи. Мрежите са тези, на които ще разчитаме в системата на висшето образование, както в страната, така и в световен мащаб. Всяко едно от вас (висшите училища) няма да бъде достатъчно голямо, за да има преподаватели във всички профили, да поддържа интердисциплинарни специалности“. Министър Вълчев изрази надежда, че в следващите десет години почти всички висши училища ще бъдат част от европейски университетски мрежи, което пък е бъдещето на европейското образование.

  „От името на ректора на МУ – Варна, Проф. Валентин Игнатов и от името на цялото академично ръководство на университета изказвам изключителна благодарност за тази покана. Ние сме в пълна готовност да придвижим идеята към далечни хоризонти. Каним Ви  да бъдем приятели в този общ път и да вървим рамо до рамо към тази обща цел, която сме си поставили“, сподели упълномощената от ректора на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова д.и., Директор, Дирекция “Международно сътрудничество, акредитация и качество”.

  Трите нови специалности ще се изучават комбинирано във Висшето училище по телекомуникации и пощи – София и в трите медицински университета. Приемът на студенти се предвижда за академичната 2021-2022 година след изпълнение на всички процедури, включително и за акредитация на новите специалности.