Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 25.09.2020

  Есенна академия 2020 към Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе през октомври във Варна

  На пресконференция днес организаторите на Есенна академия 2020 към Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми на тема „Пандемия-общество-медии" оповестиха интересни подробности около програмата. Събитието тази година ще се проведе в периода 8-11 октомври във Варна. Организатори на академията, която е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, са Медицински университет – Варна и БЧК, с подкрепата на Община Варна.

   

   

  Проф. д-р Радослав Радев сподели: „Днес ни е събрала една идея, в която всеки има своето участие. Това, което разказахме за фестивала досега, очерта структурата на една сграда – красива, добре изработена, с качествени материали и с вложен много интелект в нея и това е сградата на Фестивала на червенокръстките и здравни филми в България. Един от основните стълбове на тази е сграда е МУ-Варна. Въпросът е защо точно МУ-Варна? И според мен това е толкова естествено и толкова разбираемо – защото говорим за изкуство. Първо, е време да си спомним, че медицината и образованието по медицина са изкуство, а не занаят. Второ, изкуството може да бъде разбрано, оценено и да му се насладят само образовани хора. Затова мястото на МУ-Варна като съорганизатор е точно тук, тъй като с потенциала, който има МУ-Варна като университет, с техническите си възможности, с хората, които работят в университета, няма как да не сме една от страните в този всеобщ процес“.

  Поради извънредната епидемиологична ситуация традиционният дискусионен форум, с модератор проф. Божидар Манов, и част от филмите ще се излъчват online в новото модерно студио на университетската телевизия MU-Vi tv. Гост-лектори ще бъдат доц. д-р Цонко Паунов – ръководител на звено „Противоепидемичен контрол“ в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, Нешка Робева – треньор и общественик, д-р Цветеслава Гълъбова –психиатър, Татяна Дончева – юрист и общественик, проф. Иво Христов – социолог, Георги Тошев – журналист и писател, д-р Славита Джамбазова – зам. генерален директор на БЧК.

  За широката публика са предвидени прожекции на открито на входа на Морската градина, като ще бъдат осигурени около 200 седящи места. Прожекциите ще са безплатни, но ще е необходима предварителна регистрация. Пропускателният режим ще бъде при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

  Председателят на Българския Червен кръст във Варна г-н Илия Раев съобщи, че за първи път в страната хоспитализирани пациенти ще имат възможност да следят програмата на кинофестивала. Той уточни, че освен късометражните и документалните филми, пациентите на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна ще могат да гледат и дискусиите по време на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Освен филмите, в програмата са включени и няколко нови кинопродукции за същността и борбата с COVID-19.

  На проведената пресконференция стана ясно, че вече е подадена заявка пред международната организация FIPRESCI в Париж, за да бъде възстановен статутът на фестивала в категория А.

  Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале, като между всяко от изданията се провежда Есенна академия, която работи върху належащи проблеми, свързани с агресията и хуманността в обществото ни, а тази година по-специално внимание е обърнато и на належащия проблем, засягащ пандемията.