Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 09.10.2020

  Стартира Есенната академия 2020 на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

  На 8 октомври 2020 г. на официална церемония в хотел „Черно море“ бе открита Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, която тази година е под мотото „Пандемия – общество – медии“.

  Събитието откри вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, под чийто патронаж се провежда академията. Тя поздрави организаторите за това, че въпреки сложната епидемиологична обстановка са съумели да намерят начин фестивалът да се проведе и изрази убеждението си, че именно в онлайн излъчването е бъдещето на подобни прояви.

   

  Гостите бяха поздравени от проф. д-р Радослав Радев, акад. Христо Григоров, проф. д-р Красимир Гигов и г-н Илия Раев. При спазване на мерките за безопасност, свързани с разпространението на COVID-19, беше представен и българският игрален филм „Бялата стая“ на режисьора Методи Андреев по сценарий на Богомил Райнов, който предизвика заслужените овации на публиката.

  Фестивалът ще продължи до 11 октомври, като в неговите рамки са предвидени дискусионни студиа, както и прожекции на филми на открито. За първи път в историята изданието ще се проведе онлайн, като лекторите ще бъдат излъчвани на живо от студиото на телевизията на Медицински университет – Варна. В онлайн програмата на фестивала са включени документалните продукции на MU-Vi.TV „Армия в бяло“ за съвременните герои, изправени пред непознат, невидим и жесток враг – Covid 19, и Мисия „Военен лекар“, в която медици от ВМА-София разказват за чуждестранните си мисии в горещи точки на света, сред които Афганистан, Ирак, Косово, Мали и други.

  По време на дискусиите от Есенната академия ще бъдат обсъдени теми, свързани с проблемите в обществото в обстановката на Covid 19. Изключително важно е, че в създалата се ситуация фестивалът ще се състои, тъй като филмите и дискусиите акцентират и върху възпитателната функция, коментира проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, изказвайки благодарност към МУ-Варна за оказаната подкрепа за провеждане на събитието.

  Програмата вижте тук. http://redcrossfilmfest.org/fest_program_bg.html

  Вероника Стоянова