Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 10.11.2020

  Студент по медицина от МУ-Варна влезе като доброволец в болницата в Омуртаг

  Студент по медицина работи като доброволец в болницата в Омуртаг. Третокурсникът от университета във Варна Симеон Димитров е в родния си град и вече втора седмица подкрепя здравните специалисти, които са изтощени и преуморени, заради допълнителната работа в условията на пандемия, съобщиха за БТА от ръководството на МБАЛ-Омуртаг.

   


  Това се случва и след като през почивните дни от Областния кризисен щаб в Търговище призоваха медици да подкрепят колегите си.


  Младият мъж "влиза в битката с ковид" с вярата, че може да помага на бъдещите си колеги и на пациентите. Преболедувал е коронавируса през летните месеци, има изградени достатъчно антитела. Готов е да дари и плазма при нужда, разказа за БТА майка му Десислава Димитрова - която работи в здравното заведение, но не е медицинско лице.
  Димитров е израсъл в семейство, в което за здравеопазване и грижи за хората се е говорело винаги. Баща му - Димитър Димитров, и в момента е фелдшер в Спешна помощ в града. Бъдещият лекар решава да влезе в отделението, защото сам вижда как колегите изнемогват.


  След като е готов и осъзнато иска да помага - нека го върши - със сърце и душа, казва майка му.


  В МБАЛ - Омуртаг към днешна има петима болни от COVID -19 лекари, други са карантинирани. Сред сестрите отсъстващите от работа са общо 23, от които 14 с доказани коронавирусни инфекции. Поради притеснения и страх от зараза някои отказват да бъдат командировани за работа в ковид отделението, допълниха от ръководството.