Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 01.02.2021

  Успешното сътрудничество между МУ-Варна и Община Шумен дава резултат

  Кметът на Шумен Любомир Христов обсъди с ректора на Медицински университет-Варна проф. д-р Валентин Игнатов възможностите за продължаване на доброто сътрудничество между общината и университета. На срещата присъстваха още проф. Соня Тончева, директор на Филиал Шумен към МУ-Варна, и д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване в община Шумен.

   

  От името на ръководството на общината кметът Любомир Христов увери, че местната власт безрезервно подкрепя развитието на медицинското образование в града. По думите му медицинският университет и филиалът са изключително важни  за Шумен, защото създават кадри както за шуменската болница, така и за здравните заведения на територията на цялата област. Той припомни, че след последното дипломиране от 40 завършващи студенти 24 специалисти останаха на работа в областната болница.

  Ректорът на МУ във Варна предложи на кмета Любомир Христов да работят съвместно и за превръщането на МБАЛ – Шумен в университетска болница. Това би дало възможност за кандидатстване и проектно финансиране за закупуване на модерно оборудване както и за привличане на хабилитирани медицински специалисти. По думите на проф. Валентин Игнатов Шумен е сред предпочитаните учебни заведения в областта на медицинското образование. Той изрази надежда, че очакваното отпадане на лимита за прием на медицински сестри и акушерки ще стане по-скоро, а това ще увеличи и броят на студентите в шуменския филиал.

  Във връзка с облекчаване на някои от противоепидемичните мерки и възстановяване на присъствените практически занятия на студентите от ректорското ръководство поискаха да се възстанови дейността на филиала на третия етаж от сградата, където той се помещава. Тази част беше преотстъпена на МБАЛ – Шумен за лечение на болни от COVID-19 през най-тежките месеци в края на миналата година, но не се стигна до нейното използване. Освен това, необходимостта от разширяване на базата е свързана и с предстоящото изграждане на Академичен център за сестрински и акушерски грижи, обясни още проф. Игнатов.

  Двамата изразиха готовност доброто сътрудничество да продължи и в търсенето на възможности за откриване на нови специалности.