Дарение на нова апаратура получи клиниката по УНГ болести към УМБАЛ „Св. Марина“

Дарение на нова апаратура получи клиниката по УНГ болести към УМБАЛ „Св. Марина“

Председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на фирма „РУД - Варна“ АД Живко Вълчанов дари на Клиниката по ушни, носни и гърлени болести в УМБАЛ „Св. Марина"-Варна набор за ендоскопски операции на горни дихателни пътища при новородени и деца. Дарението бе прието от изпълнителния директор на болницата проф. д-р Силва Андонова и от началника на Клиниката по УНГ болести доц. д-р Николай Сапунджиев.

 

Финият инструментариум дава възможност на специалистите от УМБАЛ „Св. Марина“ да извършват повече интервенции и да лекуват все по-сложни случаи, които до момента се лекуваха в чужбина. Основно предимство на хирургичните инструменти е, че накрайниците са изключително фини и с тях могат да се извършват ендоскопски интервенции при малки деца и дори при новородени. С тях лекарите ще могат да извършват прецизно специфични ендоскопски микроинвазивни интервенции в областта на горните дихателни пътища при различни заболявания на гласните връзки, носа и фаринкса, папиломатоза, вродени заболявания на ларинкса, ларингомалация, хемангиоми на дихателните пътища и други. Инструментите са с най-високо качество от водещия в световен мащаб немски производител.

В последните години интердисциплинарният екип оториноларинголози, педиатри, микропедиатри, анестезиолози на университетската болница утвърди реномето й на водещ център в България за лечение на тежки случай при новородени и деца в областта на дихателните пътища и УНГ-органите. Клиниката има изградени сътрудничества с университетски клиники от Щутгарт, Марбург, Франкфурт и други. Новият инструментариум от щедрото дарение ще даде възможност за разширяване не хирургичния спектър и допълнително подобряване на грижата за най-малките пациенти.

„Преди, семействата на малките пациенти, имащи нужда от подобна хирургия, бяха принудени да търсят помощ и лечение по различни пътища в чужбина.  Сега постепенно те остават вече при нас. Изказваме благодарност за този подарък за най-малките. Новият инструментариум дава една качествено нова опция за лечение на новородени, кърмачета и малки деца с УНГ заболявания, която смея да кажа, е уникална за страната ни.“, каза доц. д-р Николай Сапунджиев, началник Клиника по УНГ болести при УМБАЛ „Св. Марина"-Варна.

От по-малко от година Клиниката по УНГ болести разполага и с мултифункционален операционен микроскоп от най-ново поколение. Апаратът разполага с отлично осветление в операционното поле, стабилна балансировка, оптична система за увеличаване в детайл на образа и много добра дълбочина на фокуса във финните структури. Новият инструментариум от дарението и микроскопът дават пълен комфорт на специалистите да предоставят лечебна дейност на високо ниво, а на пациентите - да получат качествено лечение.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=3BYMIGlcqyk