Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 21.05.2021

  Представители на Медицински университет и УМБАЛ „Света Марина“ бяха отличени с четири награди „Варна“

  На тържествена церемония в Юнашкия салон бяха връчени ежегодните отличия за награда „Варна" за 2021 г. Представители на МУ-Варна станаха носители на наградата в категории „Хуманитарни науки" и „Природни науки".

  Индивидуална награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование в категория „Хуманитарни науки“ получи доц. д-р Диана Радкова за изключителен принос в организацията и лечението на пациенти с COVID-19 във Варна и за цялостна научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на инфекциозните болести.

   

  „Споделям тази награда с хората около мен в денонощието ми. Преди всичко благодаря на ръководството на УМБАЛ „Света Марина“ и МУ-Варна за перфектната организация на дейност, която създадоха. Дължа тази награда на колегите и колектива на Инфекциозна клиника- Варна, без чиято всеотдайност тази награда би била немислима. Споделям наградата и с медицинските и социални структури в града, с които нашето ръководство поддържа чудесни контакти. Благодаря и на жителите на град Варна за доверието, с което предоставят здравето и живота си в нашите ръце.“- сподели доц. Радкова.

   

   

  Колективната награда в категория „Хуманитарни науки“ получи екипът на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна за изключителен професионализъм при организация и координация на дейностите по диагностика, хоспитализиране и лечение на пациенти с COVID-19 от Варна и целия Североизточен регион на България. Изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Марина“- Варна, проф. д-р Силва Андонова прие наградата с думите:

  „Благодаря на Община Варна за тази висока награда. Благодаря на МУ-Варна за това, че ни подкрепя ежедневно. Благодаря на всички лекари, медицински сестри, санитари и немедицински персонал за това, че въпреки неизвестното в самото начало, въпреки умората в момента, въпреки трудностите, те продължават да бъдат на своя пост, продължават да работят със сърце и с усмивка. Благодаря, тази награда е за всички тях!“

  Индивидуална награда „Варна“ в областта на техническите науки получи доц. д-р инж. Кристина Близнакова от Катедрата по медицинска апаратура, електронни и информационни технологии в здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет- Варна. Наградата тя получи за подготовката и ръководството на проекта PHENOMENO- единственият научен проект на Европейската комисия по конкурса RISE, част от програма Хоризонт 2020, с координатор българска организация- Медицински университет- Варна, одобрен през 2020 г.

  Доц. Близнакова се обърна към присъстващите с думите:

  „Това е награда за целия екип на проекта и на новата катедра „Биомедицинска апаратура“ в МУ-Варна, която реализира най-иновативната специалност- „Биомедицинска техника и технологии“. Вярвам, че с този екип ще продължим да допринасяме за развитието на нови техники за скрининг и ранна диагностика на млечната жлеза.“

  Колективна награда в областта на обществените науки получи изследователски екип от Катедрата по икономика и управление на здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна. Наградата е за екипа в състав доц. Мария Рохова, проф. Антония Димова и гл. ас. Минчо Минев за представителството на България в Мрежата за мониторинг на здравните системи и политики и платформата за мониторинг на отговора на здравните системи на кризата с COVID-19 на Европейското бюро на Световната здравна организация, Европейската комисия и Европейската обсерватория за здравни системи и политики.

  „За нас е огромна чест да бъдем отличени с тази награда. Тя е не само оценка за нашата работа, но ни дава и увереност, че вървим в правилната посока и мотивация да продължаваме напред.“- сподели доц. Рохова.

  Наградите бяха връчени от кмета на град Варна г-н Иван Портних.