Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 26.05.2021

  Студенти от МУ-Варна бяха отличени на една от най-големите научни конференции в Европа

  Студенти от МУ-Варна бяха отличени на 19-ото издание на Международния конгрес по медицински науки (International Congress of Medical Sciences – ICMS 2021). Тази година той се проведе онлайн под мотото „Because Science Matter”. Участие взеха близо 450 студента и млади лекари от 50 държави. Организатор е Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ – София).

   

  ICMS дава възможност на младите медици да представят свои научни разработки под формата на устни и постерни презентации. Студентите и младите лекари се включиха с научни разработки в 4 категории – Предклиника, Вътрешни болести, Хирургия и Обществено здраве. 30% от тях са на български млади учени, работили по разнообразни теми. Сред шестимата отличени студенти са и петокурсникът Атанас Янев и третокурсничката Вероника Вичева от МУ-Варна.

  Темата на разработката на Вероника, която е отличена на трето място в категория „Обществено здраве/устна презентация“, е „Разпространение на повтаряща се изолирана парализа на съня RISP в извадка от българската популация – какво знаем до момента?“.

  Вероника, заедно със своите колеги от специалност „Медицина“ – Александра Неделчева, Калоян Иванов, Росица Денева и менторът Явор Чанков, решават да направят оригинално проучване на тема сънна парализа и да изследват част от българската популация, за да разберат каква е честотата на поява на проблема, дали хората са се сблъсквали с този феномен и дали е от значение техният пол.

  „Проведохме проучването онлайн, тъй като нямаше как да се случи на живо и това, което установихме беше, че над 50% от участниците в проучването бяха изпитвали сънна парализа, а 70% от тях споделиха, че им се е случвало повече от веднъж. Решихме, че това е проблем, който доста се пренебрегва, защото е сравнително нов и немного хора са запознати, макар те самите да са се сблъсквали с него“ – разказва Вероника Вичева.

  Трето място в категория „Вътрешни болести/постерни сесии“ печели петокурсникът Атанас Янев с разработка на темата „Повратната точка за пациентите със сърдечна недостатъчност в ерата на модерните устройства“. Той разработва проекта в съавторство с колегите си Калина Чиликова (4 курс) и Жеко Колев (5 курс) под менторството на д-р Лиляна Мирчева от Втора клиника по кардиология.

  „Изследвахме пациент на 50 години, при който са приложени всички новости в лечението в кардиологията. Идеята бе да се докаже, че технологичното развитие в тази специалност може да подобри много качеството и продължителността на живота на пациента“ – разказа Атанас.

  Участниците имаха възможността да чуят лекциите на шестима световно признати лектори. Сред тях бе проф. Харви Алтър – нобелов лауреат, носител на наградата през 2020 г. за приноса му за откриването на хепатит C и осигуряването на научна основа за създаването на скринингова програма. Гост-лектори на събитието бяха и проф. Рос Фишър, детски онкологичен хирург (болница Шефилд, Великобритания); проф. Абрахам Вергезе, интернист (американски лекар, писател и преподавател в Стандфордския университет); проф. Владимир Кефалов, носител на наградата „Бреслер“ за цялостен принос в офталмологията (преподавател във Вашингтонския университет); д-р Джакомо Грассели, анестезиолог-реаниматор (преподавател в Медицински университет – Милано); д-р Албена Атанасова, детски анестезиолог (УМБАЛСМ „Пирогов“).

  За трета година в рамките на конференцията се проведе „Ace the Case” – състезание с разрешаване на клинични случаи с виртуални пациенти. За първа година се проведоха „Key Meetings” – срещи с гостуващите ни лектори, където участниците имаха възможност да им задават въпроси от всякакво естество. 38 уъркшопа надградиха практическите знания в различни области: Първа помощ при фрактури, инфаркт и инсулт; Статус епилептикус и как да го разпознаем; Изкуството в анатомията; Диагнозата в детската пулмология; Спешни състояния в УНГ; Чернодробна хирургия; Виртуален тур в интензивно неонатологично отделение, Важността на математиката в медицината и други.

  ICMS е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа. В нея участват студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари.

   

  Вероника Стоянова