Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 07.06.2021

  Нова натурална антиоксидантна хранителна добавка разработи екип от Факултета по фармация в МУ-Варна

  Научен екип от Факултета по фармация и изследователски екип на фармацевтична фирма разработиха съвместно нова хранителна добавка с богат антиоксидантен комплекс, която стимулира паметта, концентрацията и работоспособността. Пациентите вече могат да намерят добавката под търговското име ЦитоДеОкс в аптеките на МУ-Варна. Инициативата е по предложение на проф. д-р Силва Андонова, д.м.н., и екипите на катедрите „Фармацевтични технологии“ и „Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“ на Факултета по фармация. Това е втората хранителна добавка, която е собствена разработка на екип от МУ-Варна.

   

  ЦитоДеОкс е хранителна добавка, която е богата на природни антиоксиданти и витамини. Тя спомага за нормалната функция на мозъчните клетки, за укрепването на клетъчните мембрани на кръвоносните съдове и благоприятства изграждането на връзки между невроните. Препоръчителният й прием е един месец по 1-2 таблетки на ден след хранене. Съставът на ЦитоДеОкс включва цитиколин, екстракт от стандартизиран на 70% естествен витамин C от плодове на шипка, екстракт от листа на зелен чай и екстракт от плодовете на арония.

  Съединението цитиколин е широко изследвано в редица клинични проучвания, свързани с паметта. Мозъчните неврони, които разпознават това вещество, играят съществена роля за процеса на заучаване и поддържане на паметта. Цитиколин може да помогне на мозъчните клетки да предотвратят натрупването на различни токсини и да повиши ефективността на тяхното функциониране. Той подпомага функциите на мозъка и осигурява енергия, необходима за умствената дейност и концентрацията. Благоприятства централната нервна система при травми в резултат на наднормено тегло, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и подобрява очното здраве.

  Аронията подобрява кръвния поток в кръвоносните съдове – артерии и вени, тъй като антоцианините поддържат еластичността на съдовете. Съдържанието на йод в плодовете на растението е 3-4 пъти по-голямо от това в другите плодове. Подсилва паметта и подобрява концентрацията.

  Редица научни изследвания доказват ролята на екстракта от зелен чай в благоприятното повлияване на профилактиката на мозъчните заболявания. Полифенолите допринасят за понижаване нивата на кортизол (хормона на стреса) и неутрализирането на действието на тежки метали. Зеленият чай действа като мозъчен стимулант, зарежда с енергия, спомага за концентрацията и подобрява настроението. Има благоприятен ефект върху цялата сърдечно-съдова система, като в същото време подпомага възстановяването на мускулите след усилия.

  Тъй като дефицитът на витамин С се смята като рисков фактор за мозъчно-съдовите заболявания, изборът на естествен източник за поддържане на неговите нива в организма е ключов. Един от най-богатите на витамин С природни екстракти е този от шипка. Той е отлично средство за укрепване и пълноценно функциониране на кръвоносната и имунната система, щитовидната жлеза и главния мозък. Екстрактът от шипка подобрява общото здраве, забавя процесите на стареене и има антиоксидантно действие. Спомага облекчаването на гадене и главоболие.

  Екипът учени от Факултета по фармация в момента приключва работа по разработването на трета хранителна добавка, която ще носи знака на МУ-Варна.