Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 17.06.2021

  Третата хранителна добавка с логото на МУ-Варна ДеОксиСтим е вече в аптеките

  Научен екип от Факултета по фармация и изследователски екип на фармацевтична фирма разработиха съвместно нова хранителна добавка със силен антиоксидантен ефект. Това е третата хранителна добавка, която е собствена разработка на екип от МУ-Варна и може да бъде намерена в аптеките под името ДеОксиСтим. Инициативата е по предложение на проф. д-р Силва Андонова, д.м.н., и екипите на катедрите „Фармацевтични технологии“ и „Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“ на Факултета по фармация.

   

   

  ДеОксиСтим е уникална комбинация от специално подбрани фитоекстракти, витамини и микроелементи със силен антиоксидантен ефект: селен, магнезий, витамини С, Е и В6. Тяхната комбинация повишава защитата на организма срещу агресивните свободни радикали, които се образуват ежедневно в организма. Антиоксидант ДеОксиСтим е мощна природна комбинация, която допринася за защита на клетките от оксидативен стрес и спомага за повече жизненост, устойчивост и нормално функциониране на имунната система.

  Антиоксидантите са вещества, които подпомагат устойчивостта на клетките срещу неблагоприятното въздействие на свободните радикали, образувани от оксидативен стрес. Образуването на свободни радикали е процес, който протича, когато организмът ежедневно е подложен на въздействието на редица външни фактори като замърсяване на въздуха, цигарен дим, токсини и химични съединения в храната, водата и препаратите, стрес и прекомерно трениране. Оксидативният стрес до голяма степен е отговорен за преждевременното стареене и е един от най-важните фактори за възникването и развитието на повечето от съвременните заболявания, поразяващи имунната система, кръвоносните съдове, метаболизма и др. Едни от най-силните антиоксиданти, които клетката използва, са витамините Е и С, микроелементи като селен и полифенолни съединения. Приемането на антиоксидантни комплекси под формата на добавки към храната подпомага човешкия организъм в ограничаване на негативните ефекти от въздействието на свободните радикали върху функционалната стабилност на физиологичните системи.

  В аптеките на МУ-Варна може да намерите и останалите две добавки с логото на Медицински университет –Варна – ЦитоДеОкс и Ентенар+.