Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 10.07.2021

  Посланикът на САЩ посети УМБАЛ „Св. Марина“- Варна

   Видео: https://www.youtube.com/watch?v=JhFBMMXeaCk

   

  Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа днес посети УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Тя бе посрещната от проф. д-р Силва Андонова, Изпълнителен директор на болницата, проф. д-р Димитричка Близнакова, Катедра „Педиатрия“ и Първа детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ и лекари от детските клиники към лечебното заведение. Визитата е част от програмата във Варна, посветена на честванията по повод 4 юли, Деня на независимостта. Тя посети университетската болница, за да изкаже сърдечни благодарности на медиците и да поднесе подаръци за малките пациенти от детските звена.


   

  Проф. Силва Андонова приветства посланик Херо Мустафа с думите: „Ваше Превъзходителство, ще си позволя да Ви благодаря за посещението и да Ви поздравя с добре дошла! УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна е втората по големина болница в страната и предлага комплексно лечение на пациентите не само от Североизточна България, но и от цялата страна. Поддържаме изключително тесни връзки със САЩ, като основно имаме традиции в хирургичните специалности. От години болницата и Медицински университет - Варна имат сътрудничество по отношение на обучение на нашите специалисти и специализанти в развити американски центрове, доказали се в иновативните методи. Благодарение на това от две години при нас успешно се развива роботизираната хирургия с апарат Da Vinci Xi. Нашите колеги са се обучавали от водещи Ваши специалисти и в момента българското население има възможността да използва тази съвременна апаратура и висококвалифициран персонал за миниинвазивна хирургия. Една болница е иновативна когато непрекъснато се стреми да надгражда“. Тя представи и запозна посланик Мустафа с капацитета и възможностите на УМБАЛ „Св. Марина“ и сподели бъдещите идеи и проекти. „Благодаря за сътрудничеството, което имаме. Не спираме дотук, продължаваме да надграждаме, надяваме се и с Ваша подкрепа!“, каза изпълнителният директор.

  По повод един от най – светлите празници - 17 юли, Патронен празник на университетската болница, проф. Андонова поднесе на посланика на САЩ икона на Света Марина, закрилница на болницата и плакет по случай 35 годишнината от основаването на лечебното заведение.

  От своя страна по повод Националния празник на САЩ Херо Мустафа подари на проф. Андонова монета с българска  роза, дизайнът на която лично тя е подготвила. Нейно Превъзходителство изказа сърдечни благодарности и се обърна с думите: „Бих искала да споделя каква огромна чест е за мен да бъда тук с Вас и прекрасния Ви екип. По повод 4 юли, тази година решихме да посветим целия месец на героите, а героите сте Вие и го посвещаваме на Вас. Аз съм тук във Варна с 12 членове от конгреса ни и сме истински щастливи, че имаме възможността лично да дадем подаръци на малките пациенти от детските клиники. Изключително горда съм от Вашата работа и тази на болницата, както и от сътрудничеството ни. Благодаря Ви!”.