14 филма с награди от 19-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

14 филма с награди от 19-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

На официална пресконференция днес бяха обявени наградите на 19-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Основна тема на тазгодишното издание бе „Пандемия - общество – кино“. За участие бяха селектирани 69 филма от 18 държави от общо 1281 кандидатствали от 101 държави.
Голямата награда на фестивала журито присъди на българския филм „Живот от Живота“ с режисьор Стефан Командарев, в който се проявява феноменалното съчетание между лекаря и кинотвореца.
Специална награда на журито получи белгийският филм „Гласът ми ще е с теб“ с режисьор Бруно Тракт. Награда за най-добър режисьор бе присъдена на  Станимир Трифонов за филма „Блаженият“, а за най-добър сценарий бе отличен белгийският филм „Лудешки живот“ на Рафаел Балбони и Ан Сирот.

 


Награда за най-добър филм в категория „Филми на Червения кръст и Червения полумесец“ получи филмът „Подготовка с Педро“ на Американския червен кръст, а в категория „Здравни филми“ бе присъдена на филма „Летатели“ от Русия. Специалната награда в категория „Филми на Червения кръст и Червения полумесец“ на председателя на Българския червен кръст получи българският филм „Ангелът на милосърдието“ на Областния съвет на БЧК-Русе.
Специалната награда в категория здравни филми на ректора на Медицински университет – Варна получи филмът „Болестта на царете“ на режисьора Валентина Фиданова-Коларова. Наградата за най-добър пълнометражен филм в категорията „Документални филми“ получи филмът „Тихо наследство“ на режисьора Петя Накова.
Почетен плакет за най-добър късометражен филм в категория „Документални филми“ получи филмът „Не е различна“ със сценаристи Геновева Донкова и проф. д-р Виолета Йотова. Филмът е реализиран от телевизията на МУ-Варна по поръчка на Варненското дружество по детска ендокринология.
Специална награда в категория „Документални филми“ бе присъдена на канадския филм „Скитане“.
Награда за най-добър пълнометражен филм в категория „Игрални филми“ получи филмът „Мамонга“ на сръбския режисьор Стефан Милешевич, а за най-добър късометражен филм в същата категория бе присъдена на шведския филм „Жива“ с режисьор и сценарист Джими Олсон.
Специалната награда на кмета на Община Варна бе присъдена на актрисата Лорина Камбурова, посмъртно, за ролята й във филма „Блаженият“. Извън регламента на фестивала журито реши да присъди специален Диплом на испанския документален филм „АД“ на режисьора Раул де ла Фуенте.
19-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще приключи тази вечер с прожекцията на българския филм „Живот от живота“ на режисьора Стефан Командарев от 20 ч. на входа на Морската градина.