УМБАЛ ,,Света Марина”- Варна е подложена на огромен натиск

УМБАЛ ,,Света Марина”- Варна е подложена на огромен натиск

Общо 19 клиники и отделения на лечебното заведение са трансформирани в структури за лечение на пациенти с Ковид-19. В така обособените сектори са разкрити 467 легла. 74 легла са за пациенти с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от интензивно реанимационно лечение. Пряко с лечението на хоспитализираните с Ковид-19 болни са заети 641 лекари, медицински сестри и санитари. Останалите екипи обезпечават спешната и неотложна помощ, включително диагностиката и лечението на деца, онкологично и хематологично болни и пациенти с психиатрични заболявания.

Рязко нарастват разходите на лечебното заведение за лекарства, консумативи, предпазни средства, ток, вода, отопление, кислород и не на последно място за възнагражденията на персонала, подложен на постоянно свръхнатоварване. Месечните разходи само за ток, вода, отопление и кислород възлизат на повече от 400 000лв. От началото на епидемичното разпространение на Ковид-19 през УМБАЛ ,,Света Марина” - Варна са преминали над 8 000 болни с коронавирусна инфекция, включително пациенти от цяла Североизточна България.

Ръководството на университетската болница изказва благодарност на целия личен състав за високата отговорност и професионализъм и отправя апел към всички за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, за да издържим и преодолеем това предизвикателство.

 

Пресцентър на УМБАЛ ,,Света Марина”, гр. Варна