Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 18.11.2021

  Във Филиал Шумен се проведе уебинар, посветен на Световния ден на недоносените деца

  На 17 ноевмри във Филиал Шумен към МУ-Варна се проведе уебинар, посветен на Световния ден на недоносените деца. Лектори на събитието бяха д-р Севдалина Стойкова и гл.ас Славена Илиева,д.оз. Д-р Стойкова е  неонатолог, хоноруван преподавател във Филиал Шумен на МУ - Варна. Признание за дългогодишната и работа, като  началник на Неонатологично отделение в МБАЛ Шумен е наградата Лекар на годината за 2014г. и полученият през 2019г. приз „Достойни лекари“ . Презентацията на д-р Стойкова на тема "Наблюдение и грижи при недоносените новородени деца“ бе с акцент неонатологичните грижи, основни за дейността на медицинските специалисти. Тази дейност оставят траен отпечатък върху качеството на живот на децата и демографските показатели.

   

  Представената презентация от  гл.ас. Илиева, д.оз., УС „Акушерка“, Катедра „ Здравни грижи“ в МУ- Варна, бе на тема "Кенгуру грижа" и е свързана с  научните и интереси за компетенциите и ролята на съвременната акушерка в екипа за инвазивни неонатални грижи.

  Събитието бе инициирано от проф. Соня Тончева, директор на Филиал Шумен. В уебинара участваха над 70 студенти от Филиал Шумен, една част от които бяха в аудиториите на филиала, а други се включиха он-лайн. Провокирани от  лекторите, студентите задаваха въпроси, споделяха свои наблюдения. В разговора със студентите д-р Стойкова емоционално разказа за случаи от своята практика, в които неонатолози и здравни специалисти са положили интензивни и реанимационни грижи, за да дадат шанс за живот на най-уязвимата група новородени деца – недоносените.

  Като част от инициативите, посветени на този ден , студенти от специалност "Акушерка" раздаваха информационни брошури на родители на недоносени бебета  в МБАЛ - Шумен АД. Инициативите  преминаха под слогана „Най-големите герои са най-малките“, а балоните украсили филиала бяха в лилав цвят- символ на недоносените деца.

  Според статистиката средно около 10% от ражданията завършват преждевременно. В световен мащаб всяка година се раждат около 15 млн. недоносени бебета. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2020 година, процентът за България е 9% . В Шумен през 2020г. от 880 раждания са се родили 74 недоносени, което е 8,4%.