Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 24.11.2021

  В дигитална среда се проведе VI ISPAD/VAPES конференция @ДИАБЕТ И РЕДКИ БОЛЕСТИ

  На 18-и и 19-и ноември за първи път в дигитална среда се проведе VI ISPAD/VAPES конференция и курс за следдипломно обучение @ДИАБЕТ И РЕДКИ БОЛЕСТИ.  Съорганизатори на събитието са МУ-Варна, УМБАЛ „Света Марина" и Варненското дружество по детска ендокринология, с подкрепата на Международното дружество по детски и юношески диабет (ISPAD) и Европейската мрежа за редки ендокринни болести (ENDO-ERN).

   

  В рамките на 2 дни 344 лекари и стажант-лекари от 55 страни от всички континенти имаха възможност да изслушат съвременни презентации, изцяло на английски език, по интригуващи съвременни теми. Предизвикателство беше дигиталната среда на провеждане. Всички регистрирани участници получават линк към записаните презентации, които ще са активни 6 месеца.

  Тематиката на тазгодишната обучителна проява засягаше основно диабет – от светлината на 100-год. от откриването на инсулина към  надеждата за превенция на тип 1 захарен диабет и най-правилното използване на новите технологии за лечение. Участниците в курса се срещнаха със съвременни колоси в детската диабетология като проф. Франческо Киарели от Киети, Италия и проф. Наташа Братина от Любляна, Словения. Проф. Ян Лебл (Прага, Чехия) представи интригуващ случай на пациент със STAT3 дефицит, с който подчерта колко е важно подобни свръхредки случаи да се събират в центрове с компетентност. Втората поанта бе върху няколко групи от редки ендокринни заболявания от палитрата на компетентност на Експертния център по редки ендокринни болести в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. Изключителен интерес предизвика проф. Мартине Куулс (Гент, Белгия), която умело преведе  участниците през предизвикателствата на състояния, свързани с нарушения в половата диференциация в юношеска възраст. Сара Фланаган (Ексетър, Великобритания) направи преглед на възможностите за генетична диагноза на вроден хиперинсулинизъм, като обобщи, че към момента само 50% от всички случаи достигат до генетична диагноза. Проф. Джъстин Дейвис (Великобритания), Мария дел Росарио Рамос Мехия (Аржентина) и Ола Нилсен (Швеция) поведоха участниците през неизбродимата материя на хиперкалциемията и костната патология, с акцент към заболяването Х-свързана хипофосфатемия. Програмата достигна своеобразен връх с лекцията на проф. Мартин Савидж (Лондон, Великобритания), посветена на неговата основна изследователска страст – синдромът на Cushing при деца и юноши и изключително полезния подход на проф. Мохамад Магни (Болоня, Италия) в представянето на диагностиката и лечението на родените малки за гестационната си възраст деца, без постнатално наваксване в растежа.

  Българската ендокринология беше представена отлично в лицето на доц. Ралица Робева (Експертен център по редки ендоркринни болести, СБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” – София) и доц. Даниела Авджиева (СБАЛДБ „Проф. д-р Ив.Митев” - София), които представиха съответно трудни случаи с късен пубертет и нарушение в половата диференциация и Националния консенсус за диагностика и лечение на деца със синдром на Prader-Willi.

  Курсът традиционно бе подкрепен от Медицински университет – Варна и УМБАЛ «Св. Марина», както и от партньори от фармацевтичната индустрия. «Неслучайно одиторите от Европейската комисия (2018 г.) оцениха тази проява като едно от най-значимите ни дейности и принос към европейската мрежа, към която принадлежим (www.endo-ern.eu). Безспорно успехът на предходните 5 курса бе надграден, макар и в необичайните условия на дигиталната среда. Надяваме се през 2023 г. да можем да посрешнем нашите лектори и участници във Варна на VII-я ISPAD/VAPES курс и конференция!“, обясни проф. д-р Виолета Йотова, началник направление „Педиатрия“ в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна