413 лекари получиха дипломите си в МУ-Варна

413 лекари получиха дипломите си в МУ-Варна

Общо 413 абсолвенти от Факултета по медицина положиха Хипократовата клетва по време на тържествена церемония по дипломиране, която се проведе на 11 и 12 декември в МУ-Варна при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Заедно с българските абсолвенти дипломите си получиха и 209 лекари от англоезичната програма на обучение от 13 държави – Германия, Великобритания, Швеция, Австрия, Испания, Гърция, Норвегия, Португалия, Турция, Франция, Руска федерация, Ирландия, Индия.

Ректорът на университета проф. д-р Валентин Игнатов се обърна към всички завършващи с думите:

„Тази година се навършват 60 години от създаването на едно от най-престижните висши училища в България – Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Преди няколко години, когато прекрачихте нашия праг, вие поехте дълго и необикновено пътешествие по пътя на знанието и науката, изпълнено с големи предизвикателства. Вие станахте важна и градивна частица от нашата над половинвековна история и традиции, част от нашето голямо мултинационално академично семейство. Със страст, труд и постоянство преследвахте целта си, а днес получавате дипломите си и приключвате този важен за вас етап. Университетът ви даде безкомпромисно качество на обучение, което е съизмеримо с европейските стандарти. По време на следването си вие се учихте от най-добрите преподаватели. С избора си да учите в Медицински университет – Варна вече имате зад гърба си първата крачка и сигурна инвестиция, на която може да разчитате за професионално развитие и кариера в живота си.“

 

Д-р Бойко Матев, завършил медицина с пълно отличие, получи наградата „Златен Хипократ", парична награда от Ректора и Почетен знак на Факултета по медицина. Всички 55 отличници получиха парична награда от Ректора на университета и Почетен знак на Факултета по медицина.

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз предостави 3 парични награди на завършващи млади лекари – Розен Григоров, Павел Тодоров и Светослав Банков. С ежегодната награда за научни постижения на името на д-р Никола Василев Сираков бяха удостоени абсолвентите от англоезична форма на обучение Зарина Брейди и Шахсуар Ариф.

Председателят на Студентския съвет Божидар Касабов връчи почетни плакети и грамоти за активна студентска дейност през годините на обучение и заслуги в изграждането и развитието на съвременния облик на Студентски съвет в МУ-Варна на Бойко Матев, Иван Ангелов, Антония Генова, Ивайло Марковски, Ванеса Додова, Валери Змеев, Катрин Генева, Мирела Вълкова, Алис Ренджилиян, Калоян Иванов, Ралица Маринова, Павел Павлов и Алекс Маухер.

За заслуги към спортната дейност на МУ-Варна награди получиха Кристиан Евгениев, Иван Стойчев, Стефан Михайлов, Андон-Йоан Андонов, Зимон Гюнневиг, Жан Лауренциус Попов, Фредерик Ийвс Херберт Иве и Лили Мерпоор.

За активно участие в СТС „Диана“ бе наградена Габриела Василева. Иван Ангелов, Йордан Кожухаров, Десислава Жекова и Виктория Тенчева получиха грамоти за активна художествено-творческа дейност в студентската театрална трупа „Инфарктус“.

За активно участие и доброволен труд в интегрирането на чуждестранните студенти в учебния процес и за значим принос към утвърждаване на доброто име на МУ-Варна у нас и в чужбина с Грамота на декана бяха отличени абсолвентите от англоезичната програма на обучение Андреас Контни, Жан Лауренциус Попов, Ян Андреас Навратил и Рами Омари.