В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приложен нов метод на оперативно лечение на рядка туморна патология

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приложен нов метод на оперативно лечение на рядка туморна патология

Вижте видеото тук

 

В Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършиха сложна оперативна интервенция за високорисков тумор на дете. Медиците приложиха нов метод, който позволи отстраняването му без видими разрези и при минимална кръвозагуба.

Пациентът е 11-годишно дете, което постъпва по спешност в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна със значително кървене от носа. Назначените клинични и лабораторни изследвания насочват лекарите към диагноза ювенилен ангиофибром, рядко туморно заболяване на назофаринкса, дължащо се на особена генна мутация в клетките на тумора. Засяга основно момчета в детска и юношеска възраст и се проявява с периодично неконтролируемо кървене от носа, причинено от тумора. Специалистите от университетската болница прилагат компютърна виртуална ангиография, с която диагнозата се потвърждава. Туморът на детето е хистологично доброкачествен, но има агресивен локален растеж и може да проникне към базата на черепа и да кърви лесно и обилно. Подобно кървене е животозастрашаващо за малкия пациент. Сформира се интердисциплинарен екип, който изготвя терапевтичен план. В Центъра по интервенционална рентгенология се осъществява ангиография и суперселективна емболизация на кръвното русло на тумора. В рамките на препоръчителния 24-часов срок доц. д-р Николай Сапунджиев и екипът на Клиниката по УНГ болести извършват успешно отстраняване на тумора. Ранният постоперативен период протича спокойно под наблюдението на екипа от Детско отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология. Следва постоперативно лечение и наблюдение в Първа детска клиника. Малкият пациент е възстановен и изписан без видим белег за тежестта на тумора и сложността на серията от интервенции.

 

„Университетската болница разполага с последно поколение ангиографска апаратура и модерна хибридна зала. Благодарение на това подобни интервенции се извършват със специфичен режим на анестезия – с контролирана хипотензия и детайлно мониториране на пациентите. Новата апаратура позволява всичко това да става при много ниски дози на облъчване дори при деца. Интервенцията на детето е извършена изцяло с ендоскопска техника. Това е тенденция в световната практика в последното десетилетие. Достъпът до тумора е само през двете ноздри. Новите технологии позволиха чрез щадящо отпрепариране да открием хранещия тумора кръвоносен съд и след клампирането му с микроклипси кръвозагубата по време на операцията бе сведена до минимум и не се наложи кръвопреливане. Благодарен съм за всеотдайността, прецизната и своевременна предоперативна намеса на колегите, посветени на работата си“, каза доц. д-р Николай Сапунджиев, ръководител на Клиника по УНГ болести.

Родителите на малкия пациент споделиха вълнението си от успешното лечение и възстановяване: „Синът ни се чувства много добре благодарение на екипа на Клиниката по УНГ болести, както и на другите лекари от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Страхотни професионалисти, обгрижваха детето постоянно и следяха състоянието му денонощно. Те спасиха живота на сина ни и върнаха нашия. Много по-спокойни сме вече. Благодарим на всички медици и служители на лечебното заведение за вниманието, търпението и човечността“.

Адекватната диагностика, успешното лечение и бързото възстановяване на детето стават възможни благодарение на интердисциплинарния подход и сътрудничеството между Клиниката по УНГ болести, Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, Първа детска клиника с ДОИЛНН и Клиниката по образна диагностика. Високотехнологичната съвременна апаратура, с която разполага УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, дава възможност за развитие и надграждане на оперативната дейност на лекарите и прилагането на иновативни хирургични методи и техники.