Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 23.03.2022

  Бъдещи военни лекари от МУ-Варна са сред десетте най-добри спортисти за 2021 година

  Бъдещи медици от специалността Военен лекар на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна са сред десетте най-добри спортисти за 2021 година на Националната военна спортна федерация. Трета в класацията е старшина I степен Филотея Димитрова, студент в 3 курс. Пети сред 10-те най-добри спортисти за 2021 г. се нареди второкурсникът - старшина II степен Георги Георгиев.

  Отличието старшина I степен Димитрова получава за втора поредна година. През 2020 г. тя бе определена за първа в същата надпревара. Класацията е на Националната военна спортна федерация, а наградите връчи началникът на отбраната и председател на Федерацията – адмирал Емил Евтимов.

   

  „Имам чувството, че тази специалност е създадена за мен, сподели Филотея Димитрова. Тя съответства на всичко, което съм търсила цял живот. Рядко срещана е. Досега се възхищавах на тези хора, които успяват да съчетават тези две нелеки специалности. Казах си: „Защо да не мога и аз?!“. Определям се като човек на предизвикателствата. Исках да опитам нещо ново. Не се поколебах, записах се. Бях приета още на първо класиране. Освен това, аз съм спортна натура. Военните  дисциплини по никакъв начин не ме затрудняват. Стана ми интересно, намерих си моята среда. Всичко започна да се нарежда от момента, в който започнах да уча за военен лекар“ – отбеляза още Филотея.

  „Аз членувам и в Националния отбор по плуване от 2012 г., а Георги – от 2014 г. Допреди да станем студенти, сме се състезавали на Държавното първенство по плуване  и то за мъже и жени и сме завоювали златни медали. Записахме се в отбора по плуване, защото считаме, че този спорт в България има нужда от развитие. В него няма достатъчно силно спонсориране, за да се намерят и отгледат достатъчно шампиони. И двамата решихме да съчетаем развитието си в сферата на науката – и то най-хуманната дисциплина, паралелно със спорта. Аз съм от Варна и плуването е в кръвта ми още от дете.  Майстор на спорта съм, а Георги е кандидат майстор на спорта.

  На мен специалността Военен лекар ми помага. Когато си зает, ставаш по-организиран, не си позволяваш да си угаждаш много, концентрираш се върху нещо и работиш в тази посока. В бъдеще си пожелавам да сме здрави аз и моето семейство. Колебая се между две специализации - лицево-челюстна хирургия или пластична хирургия. Пожелавам на колегите си да слушат сърцето си. Нека то да ги води в избирането на съответната дисциплина и специализация“ – подчерта старшина I степен Филотея Димитрова.

  Първите срещи с плуването за старшина II степен Георги Георгиев започват когато е само на 8 години. „Мисля, че децата, особено в морските градове, трябва да започнат да плуват от рано – сподели шампионът. В момента се състезавам и за Медицински университет, и за ВВМУ. Знам, че по отношение на специалността, аз съм попаднал на точното място. Тя ми подхожда като личност. Организиран човек съм, обичам реда и да се свършват нещата в най-бързи срокове. Макар че още не съм се спрял на конкретна специализация, в бъдеще се виждам като специалист в област Ортопедия и травматология. Интересни са ми. По отношение на спорта, мисля, че за да има един човек успехи, трябва да има сериозна подготовка. Все пак за нас с Филотея учението е на първи план, а времето за спорт го ограничаваме. Съсредоточаваме се върху учението, но намираме и време за спорт. Пожелавам на колегите си да са здрави и да постигат много успехи“ – отбеляза още Георги Георгиев.

  --

  Обучението по направление „Военен лекар” е съвместна специалност  на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, Военномедицинска академия – София (ВМА) и Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” (ВВМУ).