Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 13.04.2022

  Три отличия за МУ – Варна в националния конкурс „Студент на годината"

  Студентката по фармация Надежда Нефедова, докторантът Тургай Калинов и бъдещият военен лекар Филотея Димитрова от  МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" се завърнаха с национални призове "Студент на годината 2021 г.".

  Националното представителство на студентските съвети в Република България удостои Надежда Нефедова от 4 курс, специалност Фармация с първо място в Категория “Чуждестранен студент на годината”. Тургай Калинов е сред тримата най-добри докторанти, получили Национален приз „Студент на годината“ за своя иновативна научна разработка. Филотея Димитрова от Направление "Военен лекар" получи приза за високи постижения в образованието и личностно развитие на студента в професионално направление Спорт.

   

  Официалната церемония за отличаване на най-добрите студенти в България бе проведена в петък, 8 април в Аула Максима на Университет по архитектура, строителство и геодезия. Националният приз "Студент на годината" се връчва за 15-ти пореден път. Експертно жури определи победителите в 14-те категории „Студент на годината за 2021 година“ на своето заседание, проведено на 6 април 2022 година, в заседателната зала на Националното представителство на студентските съвети.

  Първо място в Категория “Чуждестранен студент на годината” спечели Надежда Нефедова, в Четвърти курс, специалност Фармация. „Много съм щастлива, че избрах специалност Фармация именно в МУ – Варна, сподели победителката в тази категория. Радвам се, че съдбата ме доведе тук. Чувствам се прекрасно всеки ден да идвам в университета, да се срещам с моите колеги, да научавам нови неща. Казвам, че съдбата ме доведе, защото в началото завърших Икономически университет във Варна и нямах ясна представа с какво точно ще се занимавам.

  Много съм горда от това признание. И предишни години съм имала призове, но тази приятно подготвена и аранжирана награда я усетих като много близка и специална. В началото малко се притеснявах, защото си мислех, че химията не ми е силна област и тя ще ме препъне. Но си повярвах и опитах. Амбициозна съм и мисля, че паметта се тренира. Наистина са много имената, понятията, спецификата за запомняне в областта на фармацията. Но човек се учи да помни. Когато е избрал за свое поприще област, която изисква натрупване на много голяма база данни, се адаптира и просто го прави“ – каза още младата фармацевтка.

  Надежда Нефедова е от Москва. „Научих бързо български език и защото съпругът ми е българин. Мисля, че моето портфолио, мотивационното ми писмо, отличният успех и многобройните предишни награди също помогнаха журито да предпочете мен.

  Все повече хора към днешна дата се завръщат към природолечението и мисля, че в бъдеще фармацията ще си взаимодейства все по-тясно с билколечението. Не случайно и ние в МУ – Варна имаме часове, в които се изучават билките. След 10-20 години виждам себе си като специалист фармаколог, разработил успешно нови лекарства, нови формули“, допълни Нефедова.

  Тургай Калинов от МУ - Варна е сред тримата най-добри докторанти, получили Национален приз „Студент на годината“. Младият хирург зае второ място в престижната класация.

  „Наградата, която получих, считам за колективна, защото заслугата е на цялата Катедра по обща и оперативна хирургия, сподели Тургай Калинов. Удовлетворение и гордост изпитвам и заради невероятната екипна работа, която свършихме заедно с ръководителя на катедрата проф. Красимир Иванов, както и ректора на университета проф. Валентин Игнатов, който е мой научен ръководител.

  Темата, с която се състезавах, е: „Значение на симулаторите с виртуална реалност в обучението по лапароскопска и роботизирана хирургия“. Това е първата и единствена тематика в тази насока в България и понеже е иновативна, тя е направила впечатление на журито. Освен това обучението по роботизирана хирургия в МУ – Варна е единственото в страната.

  Избрах хирургията като мое поприще и житейски път още в 10 - 11 клас, когато реших, че искам да се занимавам с медицина. Винаги съм познавал силните страни в себе си, имам развито въображение, обичам адреналина и не на последно място - да работя в екип. А хирургията е екипна работа. В 4-5 курс от обучението си в МУ - Варна започнах доброволчески да идвам в катедрата по хирургия и да наблюдавам работата на колегите си, да се опитвам да попивам от техния опит и умения. Категорично смятам да остана да работя и да се развивам професионално в  България. Тук ми харесва - обстановката, колегите, средата, пътя, който съм си начертал. Така, че не виждам причини да работя в чужбина“, отбеляза Калинов.

  Младият хирург счита, че това, което отличава победителите от всички, дръзнали да опитат да се състезават, е иновативността на насоката и отдадеността. „Когато започнеш да развиваш нещо ново, имаш шанс да се отличиш от останалите. Една от основните причини да кандидатствам за тази награда е не толкова личната тръпка от успеха, колкото да мотиврам останалите, да се опитам да дам добър пример. Затова съм бил деен участник и в студентския съвет. Заразени от моето участие и пример и други колеги в МУ - Варна, работещи в различни области, ще имат самочувствието да покажат своя труд“ – каза още  Тургай Калинов.

  Филотея Димитрова от 3 курс в направление Военен лекар, бе отличена в категория Спорт. Амбициозната студентката сподели, че специалността, която е избрала в МУ – Варна, ѝ помага и напълно съответства на нейната природа. Чувства се щастлива и горда от наградата.

  „Чувствам се удовлетворена, за мен този ден беше много специален, сподели след награждаването си Филотея Димитрова. Бях много развълнувана, но и много щастлива от факта, че останах оценена. Успехите, които пожънах са всестранни - участие в доброволчески мероприятия, интелектуално състезание на евристичното мислене, обучителни медицински практики, курс за придобиване на базисни лапароскопски умения, участия в състезания и по лека атлетика, военен многобой, морски многобой, курс по технологии за невромодулация на мозъчната активност и биофидбек-аудио-визуално увличане на мозъчната активност (АВУ), електросън  и вестибуларен биофийдбек.

  В днешно време спортът заема все по-голяма част от нашето ежедневие. Хората около мен са активни в това отношение, може би поради факта, че се обучаваме и във военноморски университет. Младите хора избираме спорта поради това, че той ни учи на дисциплина, себеуважение, както и уважение към другите, толерантност и отговорност. Това ни помага за по-добрата концентрация и за справянето с предизвикателствата в живота. Счита, че за да си полезен на другите и за да си им в помощ, трябва да си в добра здравословна и физическа форма“, допълни спортист номер две в надпреварата за „Студент на годината 2021“ Филотея Димитрова.

  Националният приз „Студент на годината“ се учредява в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти пред родната общественост, удостоявайки обучаеми от всички области на висшето образование.