Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 20.05.2022

  За 18-и път МУ-Варна връчи отличието „Почетен знак със синя лента“

  За 18-а поредна година в навечерието на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Валентин Игнатов връчи на заслужили преподаватели отличието „Почетен знак със синя лента“. Тържествената церемония по награждаването се състоя на 20 май в Първа аудитория на университета.

  Наградени бяха проф. д-р Негрин Негрев, доц. д-р Йордан Радков и доц. д-р Васил Свещаров. Връчени бяха и две колективни награди – на екипа на Медицински колеж – Варна, както и на „Алумни клуб и приятели“ към МУ-Варна. „Почетният знак със синя лента“ е символ на висок професионализъм и признание към знанията и уменията на отличените и постиженията им в науката.

   

  За изключителни заслуги за издигане авторитета на МУ-Варна в позицията му на заместник-ректор „Учебна дейност и СДО“ и директор на Медицински колеж – Варна; за приноса му в развитието на Катедрата по физиология към МУ-Варна; за изграждане на Центъра по източна медицина; за активна научна, управленска и дългогодишна преподавателска дейност „Почетен знак със синя лента“ получи проф. д-р Негрин Негрев.

  Той изказа своята благодарност и се обърна към присъстващите с думите: „За мен Медицински университет – Варна е и ще си остане жизнено място. Пожелавам на всички здраве, добро настроение и късмет. На ръководството на МУ - Варна пожелавам да овладяват с лекота всички проблеми – настоящи и бъдещи, защото от тяхното преодоляване по най-добрия начин зависи да важи древната поговорка – ще расте, но няма да старее.“

  Високото академично отличие „Почетен знак със синя лента“ бе присъдено и на доц. д-р Йордан Радков за активна научна, управленска и дългогодишна преподавателска дейност; за високи заслуги в областта на пневмологията и фтизиатрията и развитието на Учебно-научния сектор по белодробни болести в МУ-Варна и Клиниката по пневмология и фтизиатрия при Университетска болница „Св. Марина“ – Варна“.

  „Благодаря за това високо отличие, което е признание за моя труд през тези дълги години – от 1974 г, досега. Пожелавам на всички вас да сте здрави и с гордост да носите името „лекар“, отбеляза при награждаването доц. Радков.

  За заслуги в основаването и развитието на Факултета по дентална медицина към МУ-Варна, за изключителен принос в издигане авторитета на Медицински университет – Варна „Почетен знак със синя лента“ бе присъден на доц. д-р Васил Свещаров.  Той благодари за високото отличие и каза: „Благодаря на ръководството на МУ – Варна за тази висока чест! Чувствам се като подходящия човек, който е  бил в подходящото време на подходящото място. Изключително признателен съм на МУ – Варна за подкрепата през тези години“.

   

   

  Тази година Медицински университет – Варна присъди и две колективни награди „Почетен знак със синя лента“. Едната награда бе присъдена на екипа на Медицински колеж – Варна за изключителни заслуги за издигане авторитета на МУ-Варна, за осъществяване на редица активности и по повод 80-годишния юбилей. Проф. Антоанета Цветкова, директор на Медицински колеж – Варна, прие отличието от името на целия екип и се обърна към присъстващите с думите: „За мен е чест от името на  ръководството на МК – Варна да приема тази награда. Благодарим от сърце за предоставените условия, при които работим и да се развиваме. За нас е чест, дълг и отговорност да работим за издигането и утвърждаването на авторитета на университета“.

  Втората  колективна награда „Почетен знак със синя лента“ се присъди на екипа на „Алумни клуб“ към МУ-Варна  за изключително успешни кампании за популяризиране на дейността на университета в цял свят през изминалите десет години, както и за поредица активности с обществена кауза. Доц. Марио Милков, председател на „Алумни клуб“ към МУ-Варна получи отличието и се обърна към аудиторията с думите: „Благодаря от името на всички членове на Алумни клуб за съпорта, който МУ – Варна ни е оказвал през годините. Клубът ще го има и след нас и аз съм уверен, че това е най-добрият Алумни клуб в цялата страна. Вярвам, че ние „никога няма да вървим сами по пътя си“.

  По време на официалната церемония бяха връчени и дипломите на преподаватели, които са достигнали до ново, по-високо стъпало в своя академичен и научен път. Отличията връчи заместник-ректорът по „Кариерно развитие“ на Медицински университет – Варна проф. д-р Светослав Георгиев.

  По време на церемонията бе връчена и учредената в МУ-Варна награда на името на д-р Васил Христов за развитие на млади учени. Почетни грамоти бяха раздадени на студенти, които с всеотдайност участват активно като доброволци в борбата с COVID-19 в Университетска болница „Св. Марина“ – Варна и в борбата с онкологични заболявания.