Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 24.05.2022

  Медицински университет – Варна премина в празничното шествие на 24 май

  Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна участва в традиционното празнично шествие по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Академичното ръководство, водено от ректора проф. д-р Валентин Игнатов, преподаватели и студенти, административни служители и техните семейства се включиха в блок, преминал в началото на празничната колона във Варна. Ден по рано, на 23 май, висшето учебно заведение получи "Награда Варна" във връзка с 60-годишния юбилей от създаването си.

   


  119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества се включиха в традиционното празнично шествие. Празничната програма започна в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ бе издигнато българското знаме, след което бе изпълнена фолклорна композиция. В небето на морската столица полетяха цветни балони с буквите от българската азбука, както и гълъби.
  На 24 май България чества националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Първите преводи на свещените писания светите братя записват на глаголица. 24 май е един от най-светлите български национални празници, който се отбелязва от най-дълго време в близката ни история.
  Честит празник на всички преподаватели, студенти и дейци на културата!