Студенти от специалност „Фармация“ на посещение в завода за антибиотици в Разград

Студенти от специалност „Фармация“ на посещение в завода за антибиотици в Разград

На 13 май 2022 г. студенти от Факултета по фармация към МУ-Варна посетиха производствените цехове на завода за антибиотици в Разград. Посещението бе организирано от Катедра „Фармацевтични технологии“ съвместно фирмата домакин и е в рамките на практическото обучение на студентите по фармация, свързано с индустриалните производствени процеси на лекарствени продукти.

 

От лекарствения гигант представиха на студентите възможността да разгледат производствената база, която не отстъпва на техните конкуренти от световен мащаб. Бъдещите фармацевти се запознаха с възможността за реализацията на различни по вид лекарствени продукти, предназначени както за българския, така и за световния фармацевтичен пазар.

Домакините запознаха бъдещите фармацевти с практическото приложение на изискванията за добри производствени практики (GMP) при различни лекарствени продукти като таблетки, капсули, очни мази и разтвори. Детайлно запознаха студентите с различните производствени процеси, както и с особеностите на използваната апаратура.

Внимание бе отделено и на демонстрирането на системите за проследяване и верификация на произведените в завода лекарствени продукти – тема, която е от съществено значение и в аптечната практика.

Възможността да се потопят в реалността на производствена атмосфера и да се запознаят отблизо с пътя, по който се стига до завършен лекарствен продукт, бе вълнуващо преживяване за бъдещите фармацевти, което породи желание в някои от тях да се приближат повече до тази реалност. Домакините изразиха готовност да отговорят на интереса на студентите и да организират стажове и практики за мотивираните да се развиват в тази сфера.