Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 22.10.2022

  На тържествена церемония бяха връчени дипломите на Дванадесетия випуск лекари по дентална медицина

  На 22 октомври, в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, бяха връчени дипломите на лекарите по дентална медицина от Випуск 2022 на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Варна. Под звуците на студентския химн в залата бе посрещнато академичното ръководство на университета, заедно с членовете на академичния състав.

   

  Традиционно един от най-тържествените моменти в церемонията бе полагането на Хипократовата клетва. 81 дипломанти произнесоха клетвата, повтаряйки словата след декана проф. д-р Стефан Пеев и получиха дипломите си от ректора на университета проф. д-р Валентин Игнатов.

  В академичното си слово проф. Игнатов се обърна към абсолвентите с думите: „През тези 6 години вие се превърнахте в градивна частица от историята на Факултета по дентална медицина, като оставихте своята следа. Благодаря ви, че ни гласувахте доверие и избрахте именно Медицински университет – Варна, за да получите знания и образование, на които да разчитате за професионално израстване и кариера в живота си в бъдеще“, отбеляза още ректорът.

  Д-р Варвара–Велика Рогова получи наградата ”Първенец на Випуск 2022 г.”, както и парична награда от ректора на Медицински университет – Варна и от кмета на Община Варна Иван Портних. Всички отличници на випуска получиха парична награда от ректора на МУ-Варна проф. Игнатов.

  Председателят на Студентски съвет г-н Божидар Касабов връчи годишната награда за активна студентска дейност през годините на обучение и високи заслуги в изграждането и развитието на съвременния облик на Студентски съвет в МУ–Варна на Награди  за активна студентска дейност през годините на Теодора Дрекова, Емануил Тенчев и Неделя Стоянова.

  Гости на церемонията бяха обществени личности, преподаватели, родители и студенти. Бяха получени поздравителни адреси към дипломантите и академичното ръководство.

  Тогите, качулките, шапките с пискюлите, които се носят от завършващите висшите учебни заведения и преподавателите, имат поне вековна история. Първите Европейски университети са били свързани с църквата. Затова студентите и преподавателите са носели свещенически тоги с качулки при тържествени поводи.  

  Шапките претърпяват модификации и с течение на времето стигат до отличаващата ги квадратна форма. Завършващите студенти носят шалове, които всъщност са видоизменените качулки на монашеските раса. Те символизират приобщаването им към лекарското съсловие и медицинската общност. Шаловете на абсолвентите на Медицинския университет във Варна са със специфичен цвят. Варненското висше учебно заведение е първото в страната, което въвежда церемонията по дипломиране на своите студенти с тоги и шапки с пискюли.


  Музикален поздрав към младите лекари по дентална медицина поднесоха Самира Инга Абдел Наби, 3-ти курс, спец. Дентална медицина от гр. Люнебург, Германия, както и Емилия Керачина и Борислава Милкова, ученички от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна.